Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изготви предложение

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изготви предложение
Коментари Харесай

КРИБ настоява да се отложи стартирането на ТОЛ системата до началото на 2020 г.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изготви предложение за проектирането, построяването и въвеждането на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т. (ТОЛ такси).

Ето каква е концепцията на Конфедерацията:

Във връзка с оповестения план за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и консолидираното на системата, ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ счита, че преди всичко е належащо да бъдат взети поради мненията на всички наранени страни. 

В КРИБ членуват най-големите български и интернационалните превозвачи като например Съюзът на интернационалните превозвачи - СМТ в качеството си на съдружие, представляващо повече от 480 транспортни сдружения, които имат над 10 000 ППС с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т.,Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз - БАСАТ (товарни и автобусни превозвачи), като наранени ще бъдат над 12 000 автобусни компании. В КРИБ членуват и най-големите представители на другата наранена директно или индиректно част от българската стопанска система, а точно възложителите на транспорти, търговците на превозваните стоки, крайните потребители и други Не на последно място директно ще бъдат засегнати и вътрешнофирмените доставки, които съставляват голям % от вътрешните транспорти в страната.

Цялостното мнение на КРИБ по отношение на въвеждането на ТОЛ системата е положително (КРИБ бе измежду главните инициатори), само че при изискване, че бъдат спазени условията за отмерено въвеждане и пропорция на таксуването за всички участници в придвижването, по този начин както е заложено в Директива 2011/76/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 27 септември 2011 година за изменение на Директива 1999/62/ЕО по отношение на възнаграждение на такси от тежкотоварни коли за потребление на избрана инфраструктура.

С цел усъвършенстване на транспортната система в сходство с общата транспортна политика на Европейския съюз следва да бъде преосмислен обсегът на таксуваните сектори от републиканската пътна мрежа. В по този начин оферти обсег са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните пътища делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, за които ще би трябвало да се заплащат такси за изминато разстояние. Това включва автомагистрали, пътища клас I, II и III. Така България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Същевременно България е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което значи, че в страната ни директният трафик има най-голямо отрицателно въздействие върху пътната мрежа. По-тази причина по-приемлив вид би бил в обсега на системата да бъдат включени единствено автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа. По този метод системата за таксуване ще бъде ориентирана главно към директното придвижване и по едно и също време с това ще даде опция на превозвачите, които работят на българския пазар.-->

Освен това към сегашния миг консолидираното на системата за събиране на таксите не е обвързвано с Национална организация за приходите и Агенция „ Митници “, което е причина за основателни подозрения по отношение на транспарантното събиране и разходване на сумите. В тази връзка плануванаъа цел за събиране – 1,3 милиарда лв. на година наподобява повече от съмнителна. Още повече в случай че се вземе поради оценката на главния съветник, че АПИ има потенциал да усвоява годишно не повече от 800 млн. лв.. А към плануваните доходи от ТОЛ таксите би трябвало да се прибавят и 300 млн. лева от винетките. 

Също по този начин преди въвеждане в употреба на системата следва да бъде направена оценка на въздействието, която със сигурност ще бъде съображение както за преосмислянето на обсега й, по този начин и за плавното и поетапното въвеждане на системата.

Към сегашния миг обаче най-важното събитие е, че системата не е подготвена и няма да бъде подготвена преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина събирането на ТОЛ такси в задатък или на „ зелено “ граничи с въвеждането на нов налог или просто с закононарушение. 

Във връзка с гореизложеното КРИБ и неговите секторни сдружения упорстват за отлагане на стартирането на ТОЛ системата до началото на идната година или по-точно до момента в който не бъдат изпълнени горните условия. В допълнение, за да се подсигурява успеваемостта на системата, е наложително да бъде оповестен Доклад за успеваемостта на системата след осъществените 6 месечни проби, разказани по техническото задание към обществената процедура за ТОЛ системата за да не бъдат позволени механически усложнения при стартирането на последната, което да докара до блокирането на превоза в България. Все още са пресни усещанията от неуспеха на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този неуспех лавина от оставки в държавното управление.

В умозаключение КРИБ и неговите секторни сдружения показват своята готовност да дават механически и експертен запас на Министерството на районното развиване и благоустройството за правене на необорим и изчерпателен проект за деяние.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР