Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепи Иван Портних за

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепи Иван Портних за
Коментари Харесай

КНСБ подкрепя кмета Иван Портних за нов мандат

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България поддържа Иван Портних за нов кметски мандат със съглашение за съдействие, което подсигурява, че интензивният обществен разговор във Варна ще продължи и отсега нататък. Преди подписването на документа президентът на КНСБ Пламен Димитров стимулира решението с оценката на болшинството от синдикалните водачи в общината.

„ С кмета Портних сме сключили 8 групови трудови контракта във всички значими сфери като обучение, опазване на здравето, просвета и така нататък Съвсем скоро следва и подписването на други три”, уточни Димитров в наличието на регионалния координатор на КНСБ Анна Ковачева и част от представителите на синдиката във Варна.

„ Благодаря за градивното съдействие и поддръжката. Приемам я като оценка, само че и като доста сериозен ангажимент да продължим общественото партньорство с все по-добри съответни резултати. Заедно идентифицираме проблемите, дружно намираме решение и имам вяра, че този работлив жанр на взаимоотношение ще продължи”, съобщи на собствен ред Иван Портних.

Той посочи, че в следствие от постигнатото партньорство е открита вярната формула, която да подсигурява сигурността на работещите в общинското сдружение „ Градски транспорт”, без значение от всички спекулации по тематиката. „ В момента имаме 85 нови рейса и 30 нови тролейбуса по улиците на града. Одобрени сме за закупуване на 60 нови електробуса. От една страна, това са ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух, само че 100-процентовото възобновяване на преносимия състав основава и по-добри условия на труд, понижава разноските за ремонт, горива и прочие Днес по мое предложение Общински съвет гласоподават нови цени на картите. Това е помощ за разнообразни обществени групи – възпитаници, студенти, пенсионери, хора в неравностойно състояние, само че и тласък за потреблението на публичния градски транспорт”, уточни кметът.

Той добави, че образованието е приоритет на община Варна, по тази причина и максимален % от средствата в бюджета се насочват към този бранш. „ С добър разговор надградихме националната рамка, защото за нас младите и образованите хора са този човешки капитал, който е гаранция за бъдещото развиване на града ни. Предприехме възобновяване на сградния фонд, само че не постройките образоват децата. Затова сме стимулирани да продължим да работим за почтено възнаграждение на учителите. Те са основата за качественото обучение в града ни”, акцентира още Иван Портних и напомни, че общината е обезпечила финансово от 1 септември увеличението на заплатите на здравните експерти, работещи в учебни заведения, ясли и детски градини.

„ Постигнали сме договорености в 9 съответни точки, които са част от съглашението. Очакваме в партньорството да се институционализира обединен общински съвет за тристранно съдействие. Диалогът по браншове ще се резервира, само че считам, че е значимо да бъде и на по-всеобхватно равнище, защото бюджетът е единен”, уточни Пламен Димитров. В сферата на обществените действия той набеляза решимостта с годишно съглашение 60% от единните разходни стандарти да отиват за заплати, а останалите 40% - за прехрана.

Екатерина Йорданова - ръководител на Съюза на транспортните синдикати в България, посочи, че контрактуваното повишение на приходите в „ Градски транспорт” за идващите три години е базата, върху която ефикасният разговор ще продължи. По думите й като благосъстоятелност на локалната власт публичният превоз на Варна ще може да продължи да се развива със средства по оперативните стратегии, тъй че качеството на транспортната услуга да се покачва както за жителите, по този начин и за работещите. Екатерина Йорданова регистрира и ролята на положителния разговор със синдикалните специалисти и при взимане на решения и за подобряването на изискванията на труд на Пристанище Варна.

Веселин Рашев, ръководител на Следствен отдел към окръжна прокуратура на СБУ при КНСБ, бе безапелационен, че общественият разговор, реализиран в областта на образованието във Варна, е образец и за другите градове. Той осведоми, че напълно скоро ще бъдат подписани още два групови трудови контракта – за общинските предприятия „ Спорт” и „ Инвестиционна политика”.

Д-р Веселина Божилова – ръководител на Териториален координационен съвет на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ – Варна, също заявява ангажимент разговорът да продължи, тъй като постигането на по-добри условия за здравните експерти в областта на детското и учебното опазване на здравето е значимо и за жителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР