Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заявява в своя

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заявява в своя
Коментари Харесай

КНСБ предупреди: Законът за енергетиката е риск за неизпълнение на споразумението с миньори и енергетици

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) декларира в своя позиция, че Народното събрание преглежда на второ четене промени в Закона за енергетиката, които основават риск за несъблюдение на подписаното съглашение с протестиращите миньори и енергетици.

Проектозаконът планува да отпадне текст, посредством който се дефинира обща годишна квота за наложително изкупуване на електрическа сила от производители, ползващи локални първоначални енергийни източници (на гориво), до 15 на 100 от цялата първична сила, нужна за производството на електрическа сила, употребявана в страната за всяка календарна година, по съображения за сигурност на снабдяването. Според КНСБ отпадането на този текст от закона анулира главен инструмент за обезпечаване на национална самостоятелност при доставките на електрическа сила. Това предложение е ориентирано директно против запазването на опциите за потребление на локалния запас от въглища, считат от синдиката.

Точка едно от съглашението планува страната да контракти механизъм за потенциал, посредством който да се подсигурява работата на въглищните централи. Отпадането на тази част от закона преди въвеждането на този механизъм заплашва работата на индустриални централи, част от сериозната инфраструктура, се показва в позицията.  

КНСБ упорства Народното събрание да резервира част от Закона за енергетиката в сегашния му настоящ тип, в противоположен случай съгласно синдиката няма да се съблюдава утвърденото през вчерашния ден съглашение, а това ще докара до повишаване на напрежението.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР