Конфедерацията на независимите синдикати в България има ясно послание към

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България има ясно послание към
Коментари Харесай

От КНСБ настояват помощите за най-бедните да скочат на 1 000 лв.

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България има ясно обръщение към политическите обединения в новия парламент, без значение от междупартийните условия, при които се образува постоянно държавно управление. На дневен ред има незабавни въпроси, които без него няма по какъв начин да бъдат позволени. Хората желаят обедняването да спре и сигурност за работните си места.

Това разгласи президентът на синдиката Пламен Димитров по време на отчетно-изборните съвещания на Регионалните препоръки на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) в Русе, Разград и Шумен.

Доходите би трябвало да бъдат нараснали, тъй че да бъде обезщетена най-малко формалната инфлация от 17.7 %, макар че загубата на покупателна дарба при главните артикули и услуги доближава 50 %, посочи Димитров.

Ситуацията към нас ни дава спомагателни учредения да сме по-агресивни и да желаеме повече. Нужни са 136 млн. лв. в допълнение в бюджета, с цел да може от 1 октомври на местата, където не е получено нужното нарастване, приходите да бъдат вдигнати с към 15 %.

Пламен Димитров съобщи, че и помощите за най-бедните – 300 000 души и фамилии, би трябвало да се повишат до 1000 лв.. С актуалните помощи от 620 лв. сега хората могат да си купят 3 кубика дърва. През предходната година тази сума се равняваше на 6-7 кубика, изясни той.

Президентът обясни пред синдикалните ръководители и тематиката за енергийните и газовите обезщетения. Ако обезщетенията за тока за небитовите консуматори спрат, предприятията предизвестяват, че това ще докара до всеобщи съкращения – сред 80 и 100 000 души може да изгубят работата си. Що се отнася до високата цена на газа, Димитров уточни, че през 2022 година би трябвало да бъде очакван спомагателен запас в помощ на промишленостите и топлофикациите. Ако цената на газа се задържи на тези равнища, топлофикациите ще наложат нови нараствания на парното с 50-60 %.

“Алтернатива няма. Трябва да има втора актуализация на бюджета за 2022 година – с спомагателни разноски за заплати, за обезщетения, за помощи на енергийно бедните ”, безапелационен бе президентът на КНСБ.

По време на отчетно-изборните съвещания синдикалните ръководители от трите области одобриха правилника за активността си през новия мандат, докладите на районните структури за предходния, както и проектите за синдикализация. Единодушно бяха утвърдени и номинациите на Боянка Димитрова (РС Русе), Грациела Ранкова (РС Разград) и Радостин Стайков (РС Шумен) за регионални координатори през идващите 5 години. Решенията ще бъдат гласувани от Координационния съвет на КНСБ.

Досегашният регионален координатор на районен съд Шумен Анета Денева разгласи публично по време на съвещанието в града, че се отдръпва от поста, а да заеме нейното място тя предложи Радостин Стайков – дълготраен специалист в районния съвет. Пламен Димитров връчи на Анета Денева премията на името на проф. Кръстьо Петков „ За повсеместен принос в развиването на синдикалното придвижване в България ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР