Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда
Коментари Харесай

КНСБ и КТ Подкрепа апелират депутатите да актуализират спешно бюджета

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда " Подкрепа " насочат зов към народните представители да актуализират в незабавен порядък бюджета за 2021 година с по този начин препоръчаните от изпълнителната власт параметри. Българските жители чакат отговорно и държавническо държание, се декларира в апела на синдикатите към всички парламентарни групи, публикуван от пресцентъра на КНСБ. " Намираме за неприемливо към този момент втори мандат българските депутати да се занимават с всичко друго, само че не и с основния за страната закон - този за държавния бюджет. Втори мандат активността на Народното събрание обслужва партийния ПР на обособените парламентарни групи, само че не и обществената и икономическа непоклатимост, гарантиране на трудовите хонорари на българските служащи, укрепването на разтърсената здравна система, която е застрашена от колапс ", декларират синдикатите В апела се напомня, че още през април тази година двата национално представителни синдиката разгласиха взаимно детайлно обосновано мнение по пера, с което настояха да бъде осъществена актуализация на държавния бюджет. " През последните месеци поредно защитавахме тази позиция, като ежемесечно предоставяхме разбори за осъществяването на бюджета ", допълват синдикатите. От КНСБ и КТ " Подкрепа " показват, че тази интензивност на синдикатите е била подбудена от невижданата обстановка, в която се намира страната, а точно: политическа, икономическа и здравна рецесии по едно и също време, нито една от които към момента не е решена. Няколко пъти в писмени мнения до 44-тото и 45-тото Народно събрание напролет на 2021 година КНСБ също сигнализира за заплахите, които се обрисуват, в случай че не се направи сходна актуализация. Беше направена и гласувана и резолюция на Икономическия и обществен съвет по отношение на нужните ограничения за справяне с рецесията, се показва в синдикалния зов.
От синдикатите напомнят, че актуализацията към този момент е направена от служебното държавно управление, единомислещо подсилен от всички обществени сътрудници на НСТС, което е показателно за неотложността и спешността на приемането на плана. Сред главните претенции в мненията на КНСБ и КТ " Подкрепа " бяха: удължение на всички ограничения за поддръжка на бизнеса и семействата, в това число мярката 60/40 с в допълнение финансиране; спомагателни средства за продължение на мярката за поддръжка с 1000 лева на медицинския личен състав на първа линия; поддръжка за преизчисляването на пенсиите посредством нарастване на коефициента за всяка година застрахователен стаж. " Считаме, че България е към момента надалеч от цялостно възобновяване от рецесията, изключително в изискванията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната зараза и е неприемливо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските жители в идващите няколко месеца! ", декларират синдикатите. Според КНСБ и КТ " Подкрепа " належащо е час по-скоро Народното събрание да утвърди по този начин препоръчаната актуализация в параметрите на Бюджет 2021, като по този метод ще се обезпечат нужните средства до края на годината по трите съществени пера за обществото: обществени разходи; поддръжка за бизнеса и семействата и опазване на здравето.
Общата стойност от спомагателните разноски, която е ориентирана към тези три съществени за синдикатите пера, е 1,34 милиарда лева (75 на 100 от всички спомагателни разходи). Освен това, следва незабавно да се прибавят нови разноски за покриване на неизплатените строителни действия (в частност " Автомагистрали - Черно море " ), защото работещите там не са получили работните си заплати за труд, който към този момент е положен, се декларира в апела. Не може да слагаме тези средства като пленник на политически ползи и договаряния, показват синдикатите.
Апелът до народните представители е подписан от президентите на КНСБ и КТ " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР