Конфедерация на труда Подкрепа ще проведе днес национален протестен митинг-шествие

...
Конфедерация на труда Подкрепа ще проведе днес национален протестен митинг-шествие
Коментари Харесай

Национален протест в София, предупредителна стачка на социалните в цялата страна

Конфедерация на труда " Подкрепа " ще организира през днешния ден народен протестен митинг-шествие в София под надпис " Болните служащи не са нарушители ". КНСБ няма да взе участие в акцията. Сборният пункт е в 11:00 часа на площад „ Княз Александър Първи “. Протестът е поради предлагането на ръководещата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, макар че министър председателят Бойко Борисов разгласи, че то няма да бъде импортирано в Народното събрание.

 

Основното искане на протестиращите е работодателите да поемат най-малко първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на 100 за три дни, както е в този момент. Участниците в акцията ще внесат декларация в Народното събрание, след което шествието ще стигне до седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Пред БНР ръководителят на протестния комитет на синдиката Любка Георгиева съобщи:

" Ние не одобряваме изказванията на работодателите, че всички, които употребяват болнични, са мошеници, измамници или натоварват сътрудниците си, което изрично не е правилно. Не служащите издават болничните си листа. Има толкоз доста фактори, които благоприятстват това увеличение, съгласно работодателите, на взимане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, защото служащите не са толкоз забогатели, че само заради тази причина да си взимат болнични листа ".

Протестираме против и държавното управление, и против работодателите, съобщи пред БНР Ваня Григорова – стопански консултант в КТ „ Подкрепа “.

„ Правителството сега стои в профил и гледа кой ще надделее. Това демонстрира на хората, че те би трябвало да упражняват напън, когато някой посегне на правата им и би трябвало да слагат претенции “, добави мнението си тя в предаването „ Преди всички “. Тя прикани хората да излязат на митинга, с цел да си защитят правата.  

„ Между първо и второ четене беше импортирано предложение за повсеместен разбор и приготовление на ограничения за надзор над подправените болнични. Това е отлично – КТ „ Подкрепа “ също счита, че надзор и разбор би трябвало да има. Само че забележете претекстовете – те са, че служащи и чиновници мамят работодателите си и пречат на естественото правене на бизнес. Това ясно демонстрира, че това, което ни се готви след месец, ще бъде доста сходно на това, от което се отхвърлиха под напън от страна на синдикатите “, разяснява Григорова.

Според нея работодателите заблуждават обществото. По думите й изказванието им, че нямат благоприятни условия за надзор не е правилно. За нея и сега служащият е ощетен, тъй като работодателят заплаща за болничен не 100, а 70% от възнаграждението.

„ След като работодателите съумяват да намерят по-кратки пътища към управническите решения, без това да мине през НСТС, какъв е смисълът ние да продължаваме да стоим там? Не е въпрос на надцакване, а на смисъл за това дали да останеш там, където би бил чут, или да се откажеш да бъдеш заслон в случаите, в които те просто се крият зад тила ти “, сподели още Ваня Григорова.

Първоначалните планове бяха митингът да се организира взаимно с КНСБ. От там обаче оповестиха, че резервират протестна подготвеност. Националният секретар на организацията Ася Гонева посочи, че това става след блиц изследване до членовете на КНСБ:

" Нагласата беше, че би трябвало да поизчакаме. Няма никаква конспирация в това, че би трябвало да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да стачкува, не значи, че няма да се наложи в някакъв миг и няма да преценяват хората ни, че и те желаят по някакъв метод да изразят отношение ".

Паралелно с митинга в София обществени служащи от 35 дирекции " Социално подкрепяне " в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка днес от 10:00 до 11:00 часа.

До през днешния ден работещите в тези 35 дирекции стачкуваха алегорично. Председателят на синдиката към КТ " Подкрепа " Кремена Атанасова изясни:

“Проблемите на обществените служащи са огромни и се коренят години обратно във времето. Исканията на сътрудниците са за 40% нарастване на главната работна заплата. Тъй като сега те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лева ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР