Конфедерация на независимите синдикати в България изпрати преди дни писмо

...
Конфедерация на независимите синдикати в България изпрати преди дни писмо
Коментари Харесай

КНСБ предлага България да ратифицира конвенцията срещу насилието на работното място

Конфедерация на самостоятелните синдикати в България изпрати преди дни писмо до Министерството на труда и обществената политика, с което предлага на държавното управление и Народното събрание да се ратифицира спогодба 190 на Международната организация на труда, която третира ненасилието и издевателството на работното място.

Решението за това е взето на последното съвещание на Конституционен съд на КНСБ, е оповестил вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов по време на полемика "Равното присъединяване на дамите във всички сфери на живота -принос за цялото общество ", оповестиха от пресцентъра на КНСБ.

Форумът е проведен от КНСБ, Синдиката на българските учители (СБУ) и Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), чийто ръководител Екатерина Йорданова е измежду участниците в комисията на МОТ, изготвила Конвенция 190. Участвали са и ръководителят на СБУ Янка Такева, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Татяна Кметова - Център за проучвания и политики за дамите и други

Конвенция 190 на МОТ е напълно ново интернационално трудово право. То може да обогати националното законодателство, тъй че работното място да бъде освободено от принуждение и тормоз. Един от факторите за тези проблеми е и разделянето на половете, е споделил още Чавдар Христов и е обяснил, че сега екип на КНСБ работи да дешифрира посланията, с цел да се осъществят тезите на конвенцията в нашето законодателство.

Ще се ангажираме да доведем до дъно утвърждението на Конвенцията, е споделила Екатерина Йорданова, представена в известието. Според нея идната година може да бъде посочена като период за това, защото тогава се навършват 100 година от присъединяване на България в МОТ.

Янка Такева, която е и ръководител на женския конгрес "Парламент 21 " век е показала, че са нужни повече законодателни начинания по проблемите с равенството сред половете и домашното принуждение. Тя е цитирала проучване, съгласно което всяка четвърта българка се опасява да се прибере у дома. По думите й дамите в Народното събрание са също малко - единствено 24,2 на 100 или 58 от 240 народни представители. Само четири от огромните регионални градове се управляват от дами, а в общинските препоръки дамите са приблизително 30 на 100. Тя е дала за образец КНСБ, в която дамите са 51,49 на 100, а измежду ръководителите на районните препоръки даже са 65,4 %.

По думите на Такева дамите са тези, които работят, а мъжете ръководят и във феминизираните браншове има принуждение, дискриминация, пренебрежение на труда, неприятен имидж и престиж на дамите и то в браншове, които обществото би трябвало да носи на ръце. 25 на 100 от жените-глави на семейство са по-бедни от мъжете-глави на семейство и то в случай, че първите са с по-висок учебен ценз и доста пълномощия, е показала още Такева и е призовала дамите сами да извоюват политики, които са в интерес не на дамата, а на обществото като цяло.

Спрямо Великото национално заседание дамите в Народното събрание са се нараснали три пъти. Процесът е муден, само че броят пораства, е показала Татяна Кметова и е дала за образец, че пораства и броят на дамите, които управляват министерства.

По предписание на мъжете обаче се падали по-леки ресори. Дончо Барбалов е дал образец с разпределението сред половете и в Столичната община. От 59 търговски сдружения към нея, 21 се ръководят от дами, а в управата на 56 от тях има дами.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР