Кондиционният треньор на Лудогорец Иан Кол даде обширно интервю за

...
Кондиционният треньор на Лудогорец Иан Кол даде обширно интервю за
Коментари Харесай

Шотландец сравни Лудогорец със Селтик

Кондиционният треньор на Лудогорец Иан Кол даде обстойно изявление за trainingground.guru, в коeто споделя за това какво го е предиздвикало да пристигна в Разград. Шотландецът ще вземе присъединяване на конференция в Дубай на 26 и 27 март с тематика " Работа и водачество във футбола ".

" Тренировъчната база беше изключителна, не можех да допускам “, споделя шотландецът пред TGG. “Те имаха шест затревени терена, един по-малък и всички бяха с осветяване. Също по този начин два с изкуствена трева, зона специфична за тренировки на вратарите, криотерапия, ледени бани, басейн, парна баня и сауна. Има още огромен медицински център, анализатори и двама щатни психолози. Бих могъл да продължа... ", споделя Кол.

Казва го умерено, само че оборудванията са на едно равнище с тези на Селтик. Това е някогашният клуб на Кол, където прекарва осем години и е бил началник на анализаторския екип при Брендън Роджърс.

Лудогорец го потърсил, когато е в Дубай и ръководи лична консултантска компания и е удовлетворен от живота отвън футбола.

" Бях благополучен и открит. Нямах потребност да се завърна във футбола. Но това в Лудогорец беше страховит план и не можех да го отхвърля. По този метод към този момент две години съм в клуба “, споделя шотландецът.

Възможността се появява след представянето на Just Just Football Academy в Дубай и приключва с поканата от спортния шеф на Лудогорец.

" Той ме попита дали не бих основал отдел за спортни науки в клуба. След като срещнах притежателя, разгледах базата и разбрах, че мислят за бъдещето и са доста амбициозни “, продължава Кол.

" Собственикът е покрай нас. Идва на тренировките, мачовете и в съблекалнята. Иска да приказва с нас и да знае за играчите. Много се интересува. Истински почитател е. Има добър нюх към този клуб “, добавя още той.

В Лудогорец Иан Кол работи дружно със старши треньора Павел Върба, кондиционния експерт Иван Диас и двама бразилски анализатори Лукас Оливейра и Рафаел Ферейра.

" Старши треньорът следи тактическата работа, а ние покриваме физическите параметри. Разглеждаме натоварването в границите на проекта за тренировката и му оказваме помощ да провежда това натоварване за седмицата.

Кол е създал мощна връзка сред данните за GPS (б.а. технология за премерване работата на играча), RPE (б.а. рейтинг за премерване на възприемането на футболистите при другите натоварвания) и сърдечната периодичност за разбор на тактическата периодизация.

" Мачът нормално е 10, а възобновяване е сред 1 и 4. Силата, скоростта и тренировките с висока активност се усилват последователно според от интензивността на заниманията “, разяснява Кол.

" Имаме система за пресечен огън, която ни разрешава да определим методологията на треньора за съответния ден въз основа на данните от GPS, RPE и сърдечната периодичност. Това е фотография, която дава информация на треньора дали сме постигнали това, което е запланувано по време на тренировката или дуелът “, споделя шотландецът.

Иан Кол приключи неотдавна треньорски курс за лиценз UEFA B и има вяра, че спортната просвета би трябвало да бъде интегрирана в работата на треньора, а не да бъде като обособена конструкция.

" Това е главното, което научих през последните три или четири години – че си част от треньорския екип и би трябвало да разберете модела и тактическата подготовка на тима “, споделя той.

" Ако не можете това няма да получите утвърждението на играчите или треньорите, няма да бъдете ефектвини. Като състезателен академик, не сте там, с цел да налагате граници. Трябва да си сътрудничите и да се интегрирате в треньорския екип. Предсезонната подготовка е моментът, в който играчите да бъдат в положение да устоят, в идващите пет или повече мача. По този метод последователно те ще навлязат във върховата им форма. След това към този момент всичко опира до тактическа работа “, декларира Кол.

Брендън Роджърс, с който работи в Селтик е отличният образец за физическото, умственото, тактическото и техническото, както в модела си на игра, по този начин и в самия себе си.

" В първите си няколко тренировки в Селтик Брендън начерта своя модел на игра и даде убеденост на играчите. От позиция на физическото показване на тима, той беше отличен “, споделя Кол.

" Роджърс обичаше да работи с тактическа периодизация и данни, които доста улесниха работата ми. Със своите асистенти изготвяше проект за тренировките, който обгръща 10 дни напред “, добавя още той.

Кол се радва на живота в Разград – както на персонално, по този начин и на професионално равнище.

" Животът е прелестен и спокоен. Имаме страхотна къща с дребен басейн. Съпругата ми, петгодишният ми наследник и аз сме щастливи тук. Клубът съществено се занимава със спортната просвета и виждате какво е отношението с издигнатата база “, споделя шотландецът.

Той е в Лудогорец от две години: „ Когато дойдох, границата, която си сложих бяха пет години, с цел да реализира нещо в границите на плана. Това към момента стои пред мен “, добавя Кол.

" Имаме упоритости да продължаваме да ставаме по-добри, както на терена, по този начин и отвън него. Искаме да се изправяме против най-хубавите “, декларира шотландецът.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР