Koнcтитyциoнният съд единодушно реши, че по време на мандата си

...
Koнcтитyциoнният съд единодушно реши, че по време на мандата си
Коментари Харесай

КС: По време на мандата си пpeзидeнтът нe може дa бъде oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния

Koнcтитyциoнният съд единомислещо реши, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния.

При разкриване на данни за незаконна активност на президента или вицепрезидента възбраната да бъде възбудено наказателно гонене не препятства започването на наказателно произвеждане. По към този момент формирано наказателно произвеждане имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва осъществяването на такива процесуални дейности, които са ориентирани против тях и директно засягат техни персонални права и свободи, се споделя в решението на съда.

Делото беше формирано след запитване на главния прокурор Иван Гешев за пояснение текст от главния закон, обвързван с имунитета на президента и вицепрезидента.

 

Ето какво гласи цялостното решение на Конституционния съд:

Днес, 30.07.2020 година, Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 1/2020 година, формирано по искане на основния прокурор на Република България  за  предоставяне на наложително пояснение на член 103 от Конституцията.

Приетият диспозитив на решението гласи:

1. По въпрос първи от тълкувателното запитване - Припокрива ли се по наличие понятието „ държавна измяна ", употребявано в член 103, алинея 1 от Конституцията, с закононарушенията, визирани в Глава първа " Престъпления срещу Републиката ", Раздел I " Измяна " от Особената част на Наказателния кодекс?

Съдържанието на понятието „ държавна измяна " по член 103, алинея 1 от Конституцията не е тъждествено със наличието на понятието „ измяна " по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като „ държавна измяна " следва да бъдат разбирани и други закононарушения срещу Републиката, които президентът би могъл да реализира при осъществяване на конституционно предоставените му функционалности.

2. По втори въпрос от тълкувателното запитване - Каква е разликата сред употребяваните в член 103, алинея 1 от Конституцията понятия „ държавна измяна " и „ нарушаване на Конституцията " като учредения за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за дейности, осъществени при осъществяване на техните функционалности?

Понятието „ държавна измяна " постоянно изисква реализирането на съставомерна незаконна активност срещу Републиката.

Понятието „ нарушаване на Конституцията " обгръща нарушавания при осъществяване на функционалностите на президента или вицепрезидента, които нямат незаконен темперамент, както и такива, които са съставомерни действия.    

Конкретната преценка, дали „ държавна измяна “ или „ нарушаване на Конституцията “ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави само от Народното събрание, което  само̀  взема решение дали да повдигне обвиняване и по-късно - от Конституционния съд, когато упражнява пълномощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.

3. По трети въпрос от тълкувателното запитване - Понятията „ държавна измяна " и „ нарушаване на Конституцията ", употребявани в член 103, алинея 1 от Конституцията, включват ли в наличието си и осъществяване на закононарушения отвън съставите на Глава първа " Престъпления срещу Републиката " от Наказателния кодекс?

Понятието „ държавна измяна “ не включва в наличието си осъществяване на закононарушение отвън съставите на закононарушенията срещу Републиката.

Понятието „ нарушаване на Конституцията “ може да включва в наличието си и осъществяване на нарушавания, които са закононарушения, само че разнообразни от закононарушенията срещу Републиката.

4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане  -  Изразът „ не може да бъде възбудено наказателно гонене ", употребен в член 103, алинея 4 от Конституцията, лимитира ли се единствено до дейности с процесуален темперамент?

Възбуждането на наказателно гонене е активност на органите на досъдебното произвеждане по формулиране на изказване против съответно лице, че е направило съответно закононарушение.

Изразът „ не може да бъде възбудено наказателно гонене “, употребен в член 103, алинея 4 от Конституцията значи, че против президента и вицепрезидента не могат да бъдат осъществявани дейности с процесуален и извънпроцесуален темперамент, които могат да доведат до осъществяване на наказателна отговорност и които директно засягат техните персонални права и свободи.

5. По въпрос пети от тълкувателното запитване - Изразът „ не може да бъде възбудено наказателно гонене ", употребен в член 103, алинея 4 от Конституцията, включва ли възбрана да бъде формирано наказателно произвеждане, когато се открият данни за възможна незаконна активност на президента и вицепрезидента?

При разкриване на данни за незаконна активност на президента или вицепрезидента възбраната да бъде възбудено наказателно гонене не препятства започването на наказателно произвеждане.

6. По шести въпрос от тълкувателното запитване -  Изразът „ не може да бъде възбудено наказателно гонене ", употребен в член 103, алинея 4 от Конституцията, значи ли възбрана за осъществяване на дейности с процесуален темперамент по към този момент формирано наказателно произвеждане, по което се разкрият данни за незаконна активност на президента или вицепрезидента?

По към този момент формирано наказателно произвеждане имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва осъществяването на такива процесуални дейности, които са ориентирани против тях  и директно засягат техни персонални права и свободи.

Други дейности по следствието могат да бъдат осъществявани без ограничаване.

Решението е признато единомислещо.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР