Комунистическите тайни служби в Чехословакия са засилили шпионирането срещу Доналд

...
Комунистическите тайни служби в Чехословакия са засилили шпионирането срещу Доналд
Коментари Харесай

Чехословакия шпионирала сериозно Доналд Тръмп в края на 1980-те

Комунистическите секрети служби в Чехословакия са засилили шпионирането против Доналд Тръмп в края на 1980-те години, взимайки го на прицел, с цел да получат информация за " високите етажи на американското държавно управление ".

Това разкриват архивни документи и свидетелства на някогашни шпиони от Студената война, оповестява английският в. " Гардиън ".

Държавна сигурност на Чехословакия е провеждала дългогодишна шпионска задача против Тръмп след брака му през 1977 година за първата му брачна половинка Ивана Зелничкова . Операцията е била провеждана в град Злин, недодялан град в югозападна Чехословакия, където Зелничкова е родена и е израснала.

Бащата на Ивана - Милош Зелничек, постоянно е предоставял информация на локалното поделение на Държавна сигурност за визитите при щерка му от Съединени американски щати и за кариерата на своя прочут шурей в Ню Йорк. Зелничек е бил систематизиран като " таен " осведомител. Отношенията му с Държавна сигурност са траяли до края на комунистическия режим.

Нови архивни документи, с които са се сдобили от " Гардиън " и чешкото списание Respekt, демонстрират възходящия интерес на чехословашката Държавна сигурност към Тръмп след президентските избори в Съединени американски щати през 1988 година, извоювани от Джордж Буш-старши. Първо разследващо ръководство към Държавна сигурност на Чехословакия, което е отговаряло за външния шпионаж, се е опитвало да " задълбочи " дейностите, свързани с Тръмп .

Бившият чиновник на Държавна сигурност Властимил Данек, който живее като пенсионер в село Задни Арностов, е удостоверил за създаването против Тръмп. Говорейки за първи път обществено по тематиката, той показал: " Тръмп, несъмнено, беше доста забавна персона за нас . Той беше предприемач, той имаше доста контакти, даже в американската политика. Ние се съсредоточихме върху него, знаехме, че е авторитетен. Имахме информация, че искаше да бъде президент в бъдеще. "

Данек е разкрил също по този начин, че негови началници в централата на Държавна сигурност в Прага също са се интересували от Тръмп . " Не единствено ние се интересувахме от него. Първо разследващо ръководство на Държавна сигурност се интересуваше от него. Не знам дали Първо разследващо ръководство е споделяло информация за Тръмп с Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Не мога да потвърдя или да отрека ", показва някогашният чиновник на Държавна сигурност.

Той добавил: " Не желая да ви споделям повече детайлности. Това е минало, което бих желал да не помни. Не желая да имам никакви проблеми . "

От документите не излиза наяве дали Съветският съюз е наредил или оформил траялата 10 години разработка на чехословашката Държавна сигурност във връзка с Тръмп. Ала чехословашките шпиони постоянно са споделяли секрети с сътрудниците си от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), като съветската работа е имала офис за взаимозависимост в Прага. Много от чиновниците на чехословашката Държавна сигурност също по този начин са работили непосредствено за Комитет за Държавна сигурност (на СССР), която е била известна измежду тях като " приятелите ".

През лятото на 1987 година Доналд и Ивана Тръмп са посетили Москва и Ленинград след персонална покана от руския дипломат във Вашингтон Юрий Дубинин. Пътуването е било уредено от " Интурист ", което е туроператор под прикритие на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Скоро след завръщането си от Москва Тръмп е оповестил, че обмислял да се кандидатира за президент . Този опит за включване в президентската конкуренция не е съумял да се реализира.

През октомври 1988 година, в навечерието на американските избори, Ивана Тръмп е посетила родителите си в Злин. Според документите тя " решително " е планувала успеха на Буш пред татко си, който на собствен ред предава тази информация на локалните чиновници на Държавна сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР