Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) (на руски: Коммунисти́ческая па́ртия

...
Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) (на руски: Коммунисти́ческая па́ртия
Коментари Харесай

Борис Елцин издава указ, с който прекратява дейността на КПСС на територията на Русия

Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) (на съветски: Коммунисти́ческая па́ртия Сове́тского Сою́за) е ръководещата и единствена политическа партия в Съюз на съветските социалистически републики.
Нейни управителни органи са Централният комитет (ЦК), Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, Секретариатът на Централен комитет. Партийната организация на територията на всяка съюзна република (освен в най-голямата РСФСР) на Съюз на съветските социалистически републики също се казвала комунистическа партия.
След несполучливия Августовски пуч в Русия (1991), на 29 август 1991 година пълномощията на Комунистическа партия на Съветския съюз на територията на РСФСР са отнети с декрет на президента на Русия Борис Елцин,[1] а нейното имущество иззето. С декрет от 6 ноември 1991 година активността на Комунистическа партия на Съветския съюз е прекъсната, а организационната и конструкция – разпусната.
Комунистическа партия на Съветския съюз съществува под разнообразни наименования:
от 1898 – Руска социалдемократическа работническа партия (РСДРП)
от пролетта на 1917 – Руска социалдемократическа работническа партия (болшевики) (РСДРП (б))
от 1918 – Руска комунистическа партия (болшевики) (РКП (б))
от 1925 – Всесъюзна комунистическа партия (болшевики) (ВКП (б)) – това е името на Комунистическа партия на Съветския съюз до ХІХ конгрес през 1952 година
от 1952 – Комунистическа партия на Съветския съюз (КПСС)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР