Комуникацията често е предизвикателство за Фед и в сряда не

...
Комуникацията често е предизвикателство за Фед и в сряда не
Коментари Харесай

4 въпроса, които икономистите си задават след изказването на Джером Пауъл

Комуникацията постоянно е предизвикателство за Фед и в сряда не беше по-различно.    Решението на централната банка на Съединени американски щати в сряда беше ясно. За разлика от изявлението по-късно на ръководителя Джером Пауъл.   Единодушното гласоподаване на Фед в сряда за повишение на лихвените проценти с четвърт пункт допуска, че има консенсус за паричната политика отсега нататък и първичното известие на централната банка беше признато задоволително добре.

" Пазарите се обърнаха, до момента в който Пауъл говореше – и се сринаха по-късно ", разяснява Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI. В резултат на това акциите приключиха с внезапен спад в сряда.

Ето четири значими въпроса, които икономистите си задават след конференцията на Пауъл, систематизирани от MarketWatch:
Колко неприятна ще бъде идната кредитна рецесия?
Пауъл сподели, че е прекомерно рано да се реши какъв брой съществено ще бъде стягането на кредитирането за семействата и бизнеса. " Просто е прекомерно рано. Много е мъчно тъй като има толкоз доста неясноти ", сподели ръководителят на Фед.
Скот Андерсън, основен икономист в Bank of the West, разяснява: " В последна сметка наподобява, че по-голямата част от участниците във FOMC чакат спомагателното стягане на банковите заеми заради неустойчивостта на банковата система през последните две седмици и виждат това като еквивалент на едно в допълнение нарастване на лихвите с 25 базисни пункта “.
Иън Шепърдсън, основен икономист в Pantheon Economics, е обезпокоен, че " рискът от нападателно стягане на кредитните условия е значителен, тъй като изследванията както на кредитополучателите, по този начин и на кредиторите ясно демонстрират, че стандартите за кредитиране към този момент се стягат от една година ".
Фед изглеждаше нервозен, само че не и паникьосан, прибавя той.

Това ли е последното нарастване на лихвите?
Пауъл съобщи, че членовете на Фед не са сигурни какъв ще е идният курс във връзка с лихвените проценти. Той акцентира, че Фед счита, че " някои " нараствания на лихвите " може би " са нужни.
Някои анализатори обаче считат, че ръководителят на Фед наподобява позволява опцията това да бъде последното нарастване на лихвите за известно време.
Вероятно това ще е последното нарастване в този цикъл, с изключение на при изненадващо мощна инфлация или следващите положителни данни за трудовия пазар през идващите няколко месеца, споделят икономисти от Contingent Macro.
Икономистите от Bank of America са на друго мнение. Те считат, че Фед ще увеличи лихвите още един път през май, до равнища от 5%-5,25%.
Инвеститорите на пазарите на деривати виждат 50% късмет за нарастване на лихвите през май, според  инструмента CME FedWatch.

Ще има ли понижаване на лихвите тази година?
" Намаляването на лихвите не е нашият базов сюжет ", сподели Пауъл.
Анкетата на членовете на Фед демонстрира прогнози за още едно нарастване на лихвения % до диапазон от 5%-5,25% и никакви промени по-късно.
Някои икономисти обаче споделят, че първото понижаване на лихвите може да пристигна в границите на три до девет месеца.
" За момента бих заложил че това ще се случи през септември ", споделя Бил Адамс, основен икономист на Comerica Bank в Далас, в записка до клиентите.
Пауъл съобщи, че няма да има понижаване на лихвите през 2023 година, само че пазарът на облигации не е склонен
Трейдърите чакат, че първото намаляване на лихвите ще пристигна през юли, според  инструмента CME FedWatch.

Какъв беше най-големият извод на Пауъл от колапса на Silicon Valley Bank?
Пауъл изглеждаше изумен от това какъв брой бързо вложителите избягаха от SVB преди две седмици.
  " Това беше породено от доста огромна група свързани депозанти в доста, доста бързо бягство. По-бързо, от всевъзможни случаи в историята ", сподели той.
" Скоростта беше доста друга от това, което сме виждали в предишното, което допуска, че има потребност от възможни регулаторни и надзорни промени - те би трябвало да са в крайник с това, което се случва ", сподели той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР