Комуникационната кампания за приемането на еврото ще започне през септември-октомври,

...
Комуникационната кампания за приемането на еврото ще започне през септември-октомври,
Коментари Харесай

Комуникационната кампания за еврото започва през есента, обяви Денков

Комуникационната акция за приемането на еврото ще стартира през септември-октомври, а работата по правенето на проектобюджета за 2024 година – още през днешния ден. Това разгласи министър председателят Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Днес Денков дава отговор за повторно на въпроси на жители и медии по време онлайн лъчение на формалната страница на Министерския съвет във Фейсбук. Повод за това е навършването на два месеца от встъпването в служба на постоянното държавно управление. Денков увери, че доклад за свършеното пред българските жители ще бъде даван всеки месец. Българска телеграфна агенция прави резюме на днешните изявления на премиера. 
Неоснователни страхове против еврото   Крайно време е да разберем, че страховете, които напълно съзнателно се насаждат против еврото, в голяма степен са неоснователни, уточни Денков. Според него прекосяването от лев в евро ще спести много средства и на бизнеса, и на хората, на които им се постанова да употребяват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, би трябвало информационна акция, цените би трябвало да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лв., изясни Денков.

Работата по новия бюджет стартира от през днешния ден   По време на живото лъчение министър-председателят заяви, че ръководещите стартират работа по подготовката на проектобюджета за 2024 година още през днешния ден, а задачата е да бъде показан в края на октомври в Народното събрание. В редица администрации и бюджетни сфери има друго възнаграждение, което не е добре обосновано. Няма ясна връзка сред заплатите и това, което се изисква като активност. Една от дилемите е да бъде изработен обзор, да бъде забелязано къде заплатите са доста ниски и да има известно наваксване, сподели министър-председателят.   Винетките подхождат на към 300 млн. лева годишно, а използваме към 2,3 милиарда лева за ремонт и развиване на пътната мрежа, уточни Николай Денков. По думите му средствата от винетки се употребяват по предопределение, само че са извънредно незадоволителни.

Оставка, в случай че не се извършва управническата стратегия
Ако не можем да си осъществим управническата стратегия, ще си подам оставката, сподели Денков. „ Когато бюджетът беше неодобрен от Комисията по бюджет и финанси, аз се обадих на политическите ръководители и споделих, че в случай че това не бъде оправено, аз ще си подам оставката. На другата заран си бях подготвил речта, с която си подавах оставката, в случай че не се вземе това решение. Бюджетът беше признат както би трябвало и не се наложи “, сподели министър-председателят.    Той акцентира, че е подготвен да се отдръпна и в случай че парламентарните групи, подкрепящи това постоянно държавно управление, решат, че „ желаят различен министър председател “. „ Ако го изискат, ще си подам оставката “, добави Денков.   Милитаризацията на Черно море   Милитаризацията на Черно море се случва без значение дали желаеме, или не, счита министър председателят. Според него милитаризацията е поради експанзията на Русия. Руски кораби се настаниха в българската икономическа зона в Черно море поради обучение, напомни Денков и уточни, че може да има трето удължение на известието от Русия за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Българска телеграфна агенция напомня, че учението се организира надалеч от териториалните води на страната ни.   Според Денков методът България да бъде предпазена е да построява войска и да бъде интегрирана в структурите на НАТО, тъй като " това е нашето бомбоубежище през днешния ден ". Украйна беше нападната, тъй като не е член на НАТО. Атака против България ще значи офанзива против НАТО, сподели министър председателят.

Системата за сигурност   Министър-председателят разяснява тематиката с работата на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, която получи публични рецензии през последните дни. „ Важно е да се даде явен знак към чиновниците, че би трябвало доста по-активно да стартират да работят с хората по места – инспекции по пътищата, блокиране на мрежите за разпространяване на опиати. Имаше много сполучливи акции във връзка с разпространителите на опиати през последните два месеца. Това е тяхната работа, за това са назначени и им се дават заплати. Повишението на заплатите върви с упованията към тях “, сподели министър председателят. Денков сподели, че е получил ясни уверения от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, че ще се работи за възстановяване на работата.    „ Който не се оправя с това, ще би трябвало да си търси друга работа “, сподели още министър председателят.    Николай Денков разгласи, че скоро следва и съвещание на Съвета за национална сигурност към Министерския съвет, който той ръководи. „ Когато се пробвах да го свикам, с огромна изненада открих, че той няма признати правила за своята активност. Наложи се първо да ги подготвим, изпратено е предлагането до всички институции, след няколко дни чакаме първото съвещание “, изясни министър председателят.   За последните два месеца близо 1500 души са хванати, че карат след приложимост на алкохол и към 750 души след приложимост на опиати, сподели Денков.

Конституционните промени и ролята на служебните държавни управления   Промените, които са препоръчани в Конституцията, в действителност резервират статута на служебните държавни управления, сподели Николай Денков за обявените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи оферти за ремонти в главния закон. „ Тук има една неправилност, когато се разяснява въпросът. Всъщност служебни държавни управления ще има. Това, което се пробват да избегнат препоръчаните промени, е един човек да може да дефинира всичко в тази страна – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и тактиките “, разяснява министър-председателят.   „ Това, което се предлага сега, е президентът да може да избира министър-председателя сред трима вероятни претенденти. Това е процедура, която се употребява в други европейски страни. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И различен път съм казвал, че един министър председател би трябвало да може да си избира екипа, с цел да може да работят по общите задания, които има за решение “, разяснява министър председателят.    „ Това е едно балансиране на системата, което по никакъв метод не значи, че няма да има служебни държавно управление, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година “, сподели още министър-председателят.

Във връзка с прекратяването на концесията на пристанище „ Росенец “, което решение одобри Народното събрание, Денков съобщи, че не би трябвало да се основава проблем в работата на намиращата се там рафинерия. „ Тя е извънредно значима за обезпечаване на пазара на горивата. Разговорът там би трябвало да е по какъв начин, работейки и употребявайки опциите на дерогацията, да удостоверим, че българските жители имат ниски цени на горивата “, уточни министър председателят.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР