Компютрите безпроблемно взимат един 3D модел и го превръщат в

...
Компютрите безпроблемно взимат един 3D модел и го превръщат в
Коментари Харесай

Изследователи на Nvidia представиха технология, която прави 3D модели от 2D изображения

Компютрите безпроблемно взимат един 3D модел и го трансформират в 2D картина. Те обаче изпитват компликации да вършат противоположното – да вземат изображение и да го трансфорат в тримерен модел. Благодарение на машинното образование, това може да се промени.
Изследователи на Nvidia са основали технология, която употребява изкуствен интелект, с цел да събере информация от две измерения и да сътвори 3D обект. Системата се назовава DIB-R (differentiable interpolation-based renderer). На български това значи диференциран въз основа на интерполация рендер. Изградена е на PyTorch – конструкция за машинно образование.
Екипът ще показа откритията си на конференция за невронни системи за обработка на информация във Ванкувър, Канада тази седмица.


Целият развой е противоположен на този при видеокартите. Анализира се изображението и след това се оформя доста акуратен 3D обект – с форма, текстура, цвят, осветяване. Енкодер-декодер архитектурата стартира от полигонална сфера, която се променя посредством информацията от изображението.

Процесът лишава 0.1 секунди, само че невронната мрежа има потребност от 2 дни подготовка, в случай че разполага с една Nvidia V100 графична карта. Обучението с други видеокарти ще отнеме седмици. За образованието се подават за разбор няколко масива от фотоси на птици. DIB-R в следствие тъкмо основава 3D модел, когато му се даде единично изображение.

Въпреки че фокусът на опита е бил върху птиците, съавторът на проучването Jun Gao споделя, че системата може да преобразува 2D изображение на всевъзможен обект в 3D модел.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР