Компютърните вируси и експлойти не са нещо ново в света

...
Компютърните вируси и експлойти не са нещо ново в света
Коментари Харесай

MacOS компютрите могат да бъдат атакувани от Windows малуер

Компютърните вируси и експлойти не са нещо ново в света на технологиите. Принципно те са по-присъщи на операционната система Windows, тъй като е най-разпространена. MacOS компютрите са доста по-малко уязвими, изключително при съществуването на Gatekeeper. Но наподобява една от слабостите на системата са всъщност… Windows стратегиите.

Според изследване на Trend Micro, оповестено тази седмица, в интернет се е появил деен Mac малуер, който заобикаля Gatekeeper софтуера, функционирайки като Windows приложение. Изпълнимите .exe файлове за Windows не се ревизират от програмата и могат да навредят на системата. Малуерът се популяризира посредством пиратски копия на програмен продукт за MacOS системи в торент уеб страниците. Той употребява широкоразпространения фреймуърк (Mono). По този метод от компютъра може да бъде открадната информация, както и да се конфигурират други вредоносни стратегии. Пострадали от малуера има в Съединени американски щати, Англия, Австралия и други страни. Проучването твърди, че най-често вредоносния код се включва в софтуерните пакети като да вземем за пример Paragon NTFS, кой дава опция на MacOS да записва файлове на дискове, форматирани за Windows. Засечени бяха инфектирани Wondershare Filmore (инструмент за видеоредакция), LennarDigital Sylenth 1, Traktor Pro 2 и LittleSnitch (има известна подигравка, тъй като това е защитна стена за Mac компютри). Експертите сполучливо стартираха програмата на Mac, следиха по какъв начин без каквото и да било позволение изпраща систематичен профил към външен сървър, изтегля рекламни материали и подправен Adobe Flash Player. Интересно е, че малуерът не работи на Windows, тъй като там липсват някои файлове.

За да се отбраните от евентуалната опасност, най-добре е да не теглите пиратски програмен продукт от интернет. При подозрения, можете да инсталирате антивирусни стратегии на трети страни като да вземем за пример, Kaspersky, Avast и Bitdefender.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР