Компютърните системи по света са обект на атаки. Там където

...
Компютърните системи по света са обект на атаки. Там където
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни

Компютърните системи по света са обект на офанзиви. Там където са остарели, се случва по-често. В случая с Национална агенция за приходите става дума за източване на бази-данни. Тези офанзиви имат някой, който е от вътрешната страна. Най-слабото звено в тези системи са хората, те са уязвими и податливи. Би трябвало прокуратурата да се самосезира. Това съобщи някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов в ефира на БТВ.

Страната ни може да бъде глобена, поради незащитените персонални данни. Възможно е информацията да бъде употребена непозволено.

„ Българските институции би трябвало съществено да погледнат на случая. Само преди 5 дни, разбрахме и за пробив на системата за персоналните данни. Ние живеем във века на осведомителните технологии “, уточни специалистът в региона на достъпа до информация и прозрачността на ръководството Александър Кашъмов.

„ Най-вероятно през годините са правени одити на тази система и би трябвало да се огледа и проучват резултатите. Трябва да дадем нужното време на проверяващите и да не спекулираме, с цел да се направи инспекция и да се откри кой е виновният в тази ситуация. Това прикани специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

„ Факт е, че масивът е публичен. Аз персонално смъкнах въпросния списък, с цел да схвана какви данни има за мен. Бяха общо 57 бази данни. Открих персонална информация за себе си, за подавани данъчни заявления и така нататък “, разкри специалистът.

„ Това, че е юридически одит и е приключил с добра оценка, не значи, че всичко е наред “, предизвести Радулов и даде образец одитите на КТБ. Той добави, че има външно одити, които да създадат инспекциите.

„ Не може нископлатени ИТ експерти да изготвят и поддържат базите данни “, акцентира той. По думите му, положителните фрагменти бягат в чужбина, с цел да са по-добре платени. В ГДБОП работят със остарели и полуразвалени компютри. Трябва да са събран положителни експерти, с положителни заплати единствено тогава ще имаме добра отбрана “, даде образец той.

Тулев добави, че това е случай, който е невиждан за страната. За първи път огромен размер информация става обществено притежание. В света това не е казус.

Според него, в тази ситуация приказваме за външна интервенция и пробив на уязвима система. „ Необходимо е да се направи външна инспекция. Станалото-станало, въпросът е да не го позволяваме повече “, сподели още Тулев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР