Компютърните инженери трябва да полагат Хипократова клетва по примера на

...
Компютърните инженери трябва да полагат Хипократова клетва по примера на
Коментари Харесай

Трябва ли компютърните инженери да полагат Хипократова клетва

Компютърните инженери би трябвало да поставят Хипократова клетва по образеца на лекарите. Те работят с толкоз мощни и значими технологии, че е жизненоважно да обмислят следствията от дейностите си.

Това предлага Хана Фрай – учител по математика на градовете в " Юнивърсити колидж " в Лондон. Фрай ще изнесе една от обичайните Коледни лекции на Кралския институт и по този мотив приказва пред в. " Гардиън " за последните си хрумвания. Коледните лекции почнали през 1825 година, с задачата научни тематики да бъдат показани увлекателно на необятната аудитория.

" В медицината нравственос се учи от ден първи. В математиката, тя е в най-хубавия случай допълнение. А би трябвало да бъде там още от началото, да бъде преди всичко в главата ви при всяко решение ", споделя Фрай.

Математиците, компютърните инженери и останалите сходни експерти построяват системи, които събират и продават персоналните данни, експлоатират човешките уязвимости и вземат решения на живот и гибел.

" Всички софтуерни компании са цялостни с доста млади, доста неопитни, постоянно бели момчета, които не са излизали от факултетите си по математика и компютърни науки ", сочи тя. " Тях в никакъв случай не са ги карали да мислят за етиката, да обмислят по какъв начин гледната точка на другите хора може да е друга от тяхната. А в последна сметка те основават дизайна на общото ни бъдеще ".

Идеята учените да поставят Хипократова клетва е коментирана и от философа Карл Попър, който през 1969 година написа: " Едно от дребното неща, които можем да създадем, е да опитаме да поддържаме у всички учени съзнанието за отговорността им ".

Отговорността на обществото

" Получаваме технологията, която си желаяме. Много значимо е да проведем на национално равнище диалог какво в действителност желаеме. Защото е доста елементарно да взимаш решения, без да знаеш с какво се съгласяваш ", споделя тя и дава като образец услугата за генетични проби 23andMe. След като пратят проба от слюнката си, клиентите ѝ получават информация за предците си, основана на данните от ДНК-то им.

" Ние безусловно даваме най-личните си данни, нашето ДНК. Но даваме единодушие освен за себе си, а за децата си, за децата на децата си. Може би в този момент не живеем в свят, където хората са дискриминирани по генетичен принцип. Но може ли някой да обещае, че това ще е по този начин и след 100 години? А също така си плащаме, с цел да вкараме ДНК-то си в базата данни. "

" Един от проблемите на математиката е, че е невидима ", отбелязва още тя. " При нас детонации няма. Но все пак тя въздейства доста на живота ни, а в тази точка от историята това е по-вярно след като и да било. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР