Компютърните експерти обичат да вярват, че са нещо като учените,

...
Компютърните експерти обичат да вярват, че са нещо като учените,
Коментари Харесай

Сноудън към IT-тата: Не бъдете безразлични как използват труда ви

Компютърните специалисти обичат да имат вяра, че са нещо като учените, и че това, което вършат, е чисто и неутрално

Мнозина от ИТ промишлеността не употребяват силата си, с цел да спрат рисковите технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Работещите в ИТ бранша би трябвало да мислят дълго и настойчиво за това по какъв начин се употребява техният труд от фирмите, в които работят, за струпване на власт, за следене и фундаментална смяна на обществото. ИТ специалистите би трябвало да мислят дали е етично да се работи в софтуерните компании изобщо, съобщи Едуард Сноудън, някогашен чиновник на щатската Национална организация за сигурност, огласил редица нередности в работата на управляващите.

По време на полемика по отношение на технологиите и следенето, проведена от изданието Motherboard и акцията Mijente, Сноудън бе запитан от Жасинта Гонзалес, уредник на Mijente, какво би трябвало да се направи, с цел да се накарат служащите в софтуерната промишленост да заемат по-решителна позиция по отношение на преустановяване на практиката ИТ системите да се употребяват за напън върху огромни групи хора. Размишлявайки върху личния си опит, Сноудън уточни, че наподобява се случва известно събуждане в софтуерната промишленост. Ала тези, които работят в региона на технологиите, би трябвало да се замислят по-сериозно за разработките, в които вземат участие, и за по-мащабните последствия от своята работа, разяснява Сноудън.

Всяка работа е политическа

„ Реалността е, че всяка работа е политическа. Няма значение дали продаваш хотдог на улицата. Всички сме изправени пред избор по отношение на това по какъв начин се употребява трудът ни, на кого служим, за кого фактически работим и кой има изгода от труда на живота ни ”, споделя Сноудън.

Много хора в софтуерната промишленост се провеждат за разнообразни дела през последните години. Само в последните няколко седмици бяхме очевидци на „ виртуално ” излизане на стотици чиновници на Фейсбук в символ на митинг против решението на компанията да толерира изявления, считани за обидни. Свидетели бяхме и на писмо, подписано от най-малко 1666 чиновници на Гугъл, с което те упорстват компанията да спре продажбата на технологии на полицейските ръководства.

Но, съгласно Гонсалес, въпреки че тези моменти са вълнуващи, мнозина от софтуерната промишленост не са употребявали силата си, с цел да спрат фактически рисковите технологии, когато се сблъскат със засегнатите общности. Много ИТ чиновници демонстрираха, че са подготвени да подпишат името си на писмо, само че относително малко са подготвени да се откажат от работата си или да разкрият нередности.

Физици ли са ИТ специалистите ?

Мнозина във високотехнологичната промишленост считат, че тяхната работа е неутрална във връзка с цената, която основават, споделя Сноудън. ИТ специалистите съпоставят себе си с физиците, които са работили за потребление на силата на атома, вярвайки, че създаването им ще бъде употребена за извличане на чиста сила. Резултатът, несъмнено, е едно от най-опустошителните оръжия в човешката история.
още по тематиката
„ Инженерите обичат да имат вяра, че те са нещо като учените, и че това, което вършат, е нещо чисто и неутрално, споделя Сноудън. Как се употребява технологията – това остава „ обособен въпрос ”.

„ Хората, които вършат електронни таблици, хората, които създават приложения за времето, хората, които просто желаят да основат уеб страници за следене на родословието си – всички те биват купени, биват корумпирани, биват подтиквани да вграждат своите качества в платформи, в приложения, които всъщност работят против обществеността и в интерес на някакви институции, където попадат ”, споделя Сноудън.

Един от емблематичните образци е наблюдението на тълпи протестиращи с дронове, при което се ползват „ същите тактики за наблюдаване, употребявани в Афганистан, когато дронове картографират мобилните телефони ”.

Военни технологии против цивилни хора

Въпросните технологии, направени за военни приложения, имат своя метод да се „ придвижат ” в живота на цивилните хора – да бъдат приложени по отношение на обезправените, против малцинствата, против обществото, счита Сноудън. „ Дори в случай че чувствате, че това не ви касае персонално, знайте, че ви касае и и ще ви касае отсега нататък във времето ”.

Хората, работещи в софтуерната промишленост, би трябвало да се вглеждат по-внимателно в цялостната картина, да виждат по какъв начин се употребяват технологиите, върху които работят, и върху последствията от това. Често пъти нещата наподобяват „ просто един план ”. Но това рядко е по този начин. ИТ специалистите би трябвало да помислят задълбочено и да заемат по-решителна позиция по отношение на това кой и по какъв начин употребява техния труд.

„ Не е задоволително да четете. Не е задоволително да вярвате в нещо. Не е задоволително да напишете нещо. Трябва в последна сметка да се застъпите за нещо, в случай че желаете картината да се промени ”, споделя Сноудън.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР