Компютърната томография има основна роля в съвременната образна диагностика. Причината

...
Компютърната томография има основна роля в съвременната образна диагностика. Причината
Коментари Харесай

Д-р Марселла Ал-Амин: С повече от 60% намаляваме дозата на пациентите при скенер на съдовете

Компютърната томография има съществена роля в актуалната образна диагностика. Причината за възходящата употреба на метода са неговата огромна информативност и диагностични благоприятни условия. През последните две десетилетия потреблението на компютърна томография в международен мащаб се е нараснало с 800%. За интервала 1991-2002 год. е документирано увеличение на тези проучванията в Съединени американски щати с 10% годишно.

За същият интервал се следи повишаване с 25% при проучванията на коремната област, 27% на тазовата област, 26% на гръдната и с 235% на съдовите проучвания.

В България, както и във всички развити страни, здравното облъчване е главния техногенен източник на облъчване, съставляващо съгласно систематизирани данни към 87% от надфоновото облъчване и към 32% от общото облъчване на популацията. “Именно тези данни постановиха и да се изучи опцията на използване и усъвършенстване на нискодозовите компютъртомографски протоколи, за понижаване на дозата йонизиращо излъчване, само че запазвайки информативността на образите” споделя доктор Марселла Ал-Амин, рентгенолог в „ Софиямед “.

Нейният дисертационен труд е първото изцяло изследване в България върху опциите на нискодозовата компютъртомографска урография в диагностиката при необятна гама от болести на урогениталния тракт. Чрез въведен от доктор Ал-Амин нискодозов КТУрографски протокол се потвърждава понижаване на дозата със 77% при опазване на информативността на облиците при групи пациенти с друг физически показател, пол и възрас и то при компютъртомографска инсталация от друг клас.

Нарастването на съдовите проучвания през последните години даде съображение да се приложи и усъвършенства нискодозов протокол и при тази група пациенти. Само през миналата 2017 год. са извършени 955 компютърно томографски проучвания на съдовете на пациенти от Клиниката по Съдова хирургия на УМБАЛ „ Софиямед “, което приблизително възлиза на към 80 пациента месечно. За първите пет месеца на тази година извършените компютъртомографски съдови проучвания са над 500, което демонстрира повишаването на метода при тази група пациенти, от които над 150 са извършени с прелюдия нискодозов протокол.

След направени измервания и калкулации върху пациенти с друг физически показател, възраст и пол, нововъведения протокол за проучване на съдовете на пациентите в „ Софиямед “ е с редукция на дозата йонизиращо излъчване със 63%. Проведени са и пробни изследвания посредством дозиметрични измервания на фантоми. Въпреки понижаване на дозата качеството на проучването не е наранено, облиците са също толкоз информативни, колкото и преди осъществената редукция.

Медико – диагностичната лаборатория на ДКЦ „ Софиямед “ е с адрес: гр. София, бул. “Г.М.Димитров “16, етаж Сутерен. Разполага с обособена регистратура. Записванията на часове за проучвания става на тел.: 0892 222 712, а приемът на пациенти се реализира в работни дни сред 7.30 и 19.30 часа. Освен компютърна томография в лабораторията се прави магнитно-резонансна и ултразвукова образна диагностика и цялата гама рентгенографични и скопични проучвания, в това число мамография.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР