Компютърна система на IBM постигна първа победа срещу хора в

...
Компютърна система на IBM постигна първа победа срещу хора в
Коментари Харесай

Компютър спечели два дебата срещу реални хора

Компютърна система на IBM реализира първа победа против хора в много характерно съревнование - водене на спор, оповестява CNET. Project Debater завоюва два дебата против експерти в сферата.

Гугъл Translate ще употребява изкуствен интелект без мрежа

Гугъл наближава "квантовото предимство " с нов чип

Системата опознава дадена тематика, по-късно си изготвя причини, които може освен да показа, само че и да отбрани. В първия спор тематиката е била, дали държавните управления би трябвало да поддържат финансово плановете за пътешестване и проучване на космоса. Компютърът е бил срещу, като е съумял да победи двама съперници със напълно дребна преднина пред аудитория.

Говорещият Гугъл уплаши хората с реализма си

Виртуалният Гугъл Assistant стреля с действителен револвер

Вторият спор е бил на тематика увеличение на потреблението на така наречен "телемедицина " или контактуване с лекари чрез видеовръзка по интернет. Project Debater е спечелил този спор с огромна преднина, като е привлякъл поддръжката на множеството хора в публиката.

Project Debater е посочил положителни качества да проучва контрааргументи и да се оправя с естествените нюанси в човешката тирада и подтекст. За разлика от шаха и другите игри, в които изкуственият разсъдък към този момент побеждава хората постоянно, във воденето на диспути, не всичко е напълно по разпоредбите и няма толкоз ясни критерии кой побеждава.

Гугъл даде обещание да не прави оръжия с изкуствен интелект

Изкуствен разсъдък върна гласа на радиоводещ

"Животът ни не е черен или бял. Той е разбъркан, той е индивидуален. Изкуственият разсъдък би трябвало да може да се оправя с това ", разяснява шефът на Project Debater Ранит Ахаронов.

Системата е била готова за методите да води спор авансово, както вършат и действителните участници в дебатите, само че не и за тематиката. Тя е била показана малко преди началото на дебата. В рамките на няколко минути компютърът е анализирал сбирката си от 300 млн. вести, публикации и научни отчети. От тях взима информацията за позицията си, оформя причините си и се приготвя за контрааргументи при чуването на съперниците.

Project Debater не се преструва на човек, въпреки и да приказва със относително реален женски глас. Системата се създава от 2011 година насам в научната лаборатория на IBM в Израел.

Роботите ще обрекат хората на злощастие

"От нашата позиция дебатът е инструментът, а не краят. Това е метод да развиваме технологията още повече и е част от нашата по-голяма тактика компютрите да научат езиците. Като цяло компютрите изостават доста в качествата си да схващат и да могат да се показват. Ако желаеме изкуственият разсъдък да е потребен, то тогава той да може да комуникира с хората е от сериозно значение ", разяснява Ая Софър, началник на световния екип за развиване на изкуствен интелект в IBM Research.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР