Компулсивното преяждане е разстройство, което е свързано с поглъщането на

...
Компулсивното преяждане е разстройство, което е свързано с поглъщането на
Коментари Харесай

Учени установиха защо преяждаме

Компулсивното преяждане е разстройство, което е обвързвано с поглъщането на абнормално количество храна и липса на надзор върху съответното държание. Въпреки че положението може да възникне у хора с обикновено тегло, следствията от него постоянно водят до нежелано наддаване и затлъстяване, което от своя страна освен ускорява потребността от храна, само че и предизвиква спомагателни здравословни проблеми.
Понастоящем фармакологичните лекувания на пациенти, страдащи от компулсивно преяждане, са относително лимитирани, само че нови опити в същата област се чака да разширят опциите за интервенция.
Учени от Института по мозъчно здраве към университета Рутгерс изолираха дребна група от мозъчни кафези в хипоталамуса, наречени "орексинни неврони “, като обещаващи претенденти за отнасяне на поведенческата податливост към преяждане. Наречени на невропептида, който употребяват, с цел да споделят с други мозъчни кафези, орексинните неврони са потвърдено ангажирани с процеси като зависимостта към кокаина.
"Тъй като системата на орексина е забъркана в пристрастяването към наркотични субстанции, ние я изследвахме, с цел да разберем смяната в мотивацията на хранене, породена от повтарящите се епизоди на преяждане “, изяснява мотивацията зад откритието доктор Гари Аштън-Джоунс, шеф на Института по мозъчно здраве.
Свързани публикации.. Проф. доктор Донка Байкова: Преяждането по празниците крие опасности за здравето 0 Възстановяването на повредени неврони в гръбначния мозък към този момент е допустимо 2 Защо подценяваме захарта в храната на децата? 0
За да открият резултатите от питателните режими, учените изследват държанието на плъхове, изложени на две разнообразни диети. В единия случай плъховете са били подложени на следена диета, а във втория – на диета с високо наличие на захар и мазнини. Следващата стъпка от опита била да се сътвори задача, която изисквала от плъховете спомагателна мотивация, тъй че да си заслужат сладки лакомства. Тази спомагателна мотивация обаче била налична само в плъховете, които към този момент били наддали тегло поради честото преяждане с нездравословната храна.
Допълнително, опитът включвал и отнасяне на нездравословните поведенчески трендове с орексинни блокери, публично утвърдени от Агенцията за надзор на храните и медикаментите. Резултатите, показани на годишната среща на Обществото за проучване на хранителното държание, свидетелствали, че блокерът, настоящ върху невропептида, оказал позитивно въздействие върху количеството употребявана храна, до която плъховете имали безграничен достъп в продължение на 30 минути.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР