Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово.

...
Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово.
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" ще похарчи още 350 млн. лв. за продължението на "Турски поток"

Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово.

© Юлия Лазарова До близо 3 милиарда лева се усилват разноските за продължението на " Турски поток " през България. След като при започване на април " Булгартрансгаз " избра судитската " Аркад " за строител на 474-километрово трасе против 2.6 милиарда лева, в този момент държавният газов оператор е оповестил и търг за построяването на две компресорни станции с планирана цена над 351 млн. лв.. Въпросните уреди са нужни, с цел да може още от идната година природният газ да бъде превозен по част от съществуващите в този момент газопроводи сред Провадия и Полски Сеновац, защото арабската компания ще построи единствено 308 км в идващите 250 дни (от сръбската граница до Полски Сеновац).

С тези спомагателни разноски икономическата изгода от бъдещия газопровод става все по-имагинерна. Като сериозен проблем се обрисува и все по-голямата опция за продължаването на преноса на съветски газ през Украйна, което би обезсмислило потреблението на маршрута през България.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво ще се строи

Основните действия, включени в новата публичната поръчка, плануват разработване на капиталов план, доставка на материали, съоръжение и строително-монтажно работи на две компресорни станции. Едната ще е до Провадия, а другата - при монтанското село Расово. В първата ще има 4 газотурбокомпресорни елементи с номинална мощ 10 МВт всеки, а втората - с 3 турбини, всяка с мощ 12 МВт.

За да бъдат свързани новите компресорни станции с газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " ще бъдат проектирани и построени входящи и изходящи връзки и оптична кабелна линия. Отделно ще бъдат проектирани и изграждани пътни връзки, електрозахранване, водоснабдяване и канализация и други

Конкретните периоди за осъществяване на тези обекти не са ясни, защото " Булгартрансгаз " още не е разгласил документите на търга.

Още 2.6 милиарда за газопровода

Офертата на консорциум " Аркад ", в който влизат Arkad ABB и Arkad Engineering&Construction е 2.15 милиарда лева без Данък добавена стойност за осъществяване на целия план в период от 615 дни, от които през първите 250 дни би трябвало да се построи 308-километров газопровод от компресорна станция " Полски Сеновец " до сръбската граница. В останалите 365 дни би трябвало да се построи трасето от Провадия до " Полски Сеновец ", както и още няколко връзки с газовата мрежа. " Булгартрансгаз " ще заплати градежа на новия газопровод разсрочено, за интервал от 10 години. Годишното оскъпяване, поискано от " Аркад " е 4.1%, което при инвестиция от 2.15 милиарда лева и период на погашение 120 месеца прави към 470 млн. лева лихви. Така крайната цена на директния газопровод ще бъде към 2.6 милиарда лева без Данък добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР