Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово.© Юлия

Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово.© Юлия ...

"Булгартрансгаз" ще похарчи още 350 млн. лв. за продължението на "Турски поток".


Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово.

© Юлия Лазарова До близо 3 млрд. лв. се увеличават разходите за продължението на "Турски поток" през България. След като в началото на април "Булгартрансгаз" избра судитската "Аркад" за строител на 474-километрово трасе срещу 2.6 млрд. лв., сега държавният газов оператор е обявил и търг за изграждането на две компресорни станции с прогнозна цена над 351 млн. лева. Въпросните съоръжения са необходими, за да може още от следващата година природният газ да бъде транспортиран по част от съществуващите сега газопроводи между Провадия и Полски Сеновац, тъй като арабската компания ще построи само 308 км в следващите 250 дни (от сръбската граница до Полски Сеновац).

С тези допълнителни разходи икономическата полза от бъдещия газопровод става все по-имагинерна. Като сериозен проблем се очертава и все по-голямата възможност за продължаването на транзита на руски газ през Украйна, което би обезсмислило използването на маршрута през България.

Абонирайте се за Капитал Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив Какво ще се строи

Основните дейности, включени в новата обществената поръчка, предвиждат изработване на инвестиционен проект, доставка на материали, оборудване и строително-монтажно работи на две компресорни станции. Едната ще е до Провадия, а другата - при монтанското село Расово. В първата ще има 4 газотурбокомпресорни агрегати с номинална мощност 10 МВт всеки, а втората - с 3 турбини, всяка с мощност 12 МВт.

За да бъдат свързани новите компресорни станции с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ще бъдат проектирани и изградени входящи и изходящи връзки и оптична кабелна линия. Отделно ще бъдат проектирани и изграждани пътни връзки, електрозахранване, водоснабдяване и канализация и др.

Конкретните срокове за изпълнение на тези обекти не са ясни, тъй като "Булгартрансгаз" още не е публикувал документацията на търга.

Още 2.6 млрд. за газопровода

Офертата на консорциум "Аркад", в който влизат Arkad ABB и Arkad Engineering&Construction е 2.15 млрд. лв. без ДДС за изпълнение на целия проект в срок от 615 дни, от които през първите 250 дни трябва да се построи 308-километров газопровод от компресорна станция "Полски Сеновец" до сръбската граница. В останалите 365 дни трябва да се изгради трасето от Провадия до "Полски Сеновец", както и още няколко връзки с газовата мрежа. "Булгартрансгаз" ще плати строежа на новия газопровод разсрочено, за период от 10 години. Годишното оскъпяване, поискано от "Аркад" е 4.1%, което при инвестиция от 2.15 млрд. лв. и срок на изплащане 120 месеца прави около 470 млн. лв. лихви. Така крайната цена на транзитния газопровод ще бъде около 2.6 млрд. лв. без ДДС.

Източник: capital.bg