Композиция, пресъздаваща библейската сцена от раждането на Исус, на бетонна

...
Композиция, пресъздаваща библейската сцена от раждането на Исус, на бетонна
Коментари Харесай

Банкси изложи рождествена сцена във Витлеем

Композиция, пресъздаваща библейската сцена от раждането на Исус, на бетонна стена, пронизана от снаряд. Това е най-новата творба на " уличния " художник Банкси и тя бе показана в осъществявания със знаци град Витлеем на окупирания Западен бряг дни преди Коледа, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Британският занаятчия на графити, чиято идентичност остава забулена в цялостна загадка, не участва и на вернисажа в петък. Произведението се назовава " Белегът от Витлеем " (Scar of Bethlehem). Изложено е във фоайето на хотела " Уолид Оф ", отворен от Банкси през 2017 година в палестинския град, от чиито стаи се открива панорама към стената, издигната от Израел и навлизаща в Западния бряг.

Парчета от стена, изпъстрени с апели за мир и обич, служат за декор на апаратура, изобразяваща Рождество Христово, върху масичка, пред която са струпани блага. Процепът в стената - дупка от снаряд, припомня звезда, изгряла над Мария, Йосиф и Исус в яслата, край която се виждат магаре и крава.

Според Уисам Салсаа, шеф на хотела, " Белегът от Витлеем " символизира един " белег на срама ".

" Стената е знак на срама за всички, подкрепящи това, което се случва на земята ни, за всички, подкрепящи противозаконната окупация " на Западния бряг от Израел, почнала през 1967 година, споделя той.

Конфликтите, стената и палестинските територии от дълго време са източник на ентусиазъм за Банкси, прочул се с произведения из общественото пространство, изпълнени в техниката пошоар. С новото си произведение той способства по собствен метод за коледните празненства идната седмица във Витлеем, където е роден Исус съгласно християнската традиция, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР