Композиция на пловдивчанина Димитър Луканов ще бъде открита в град

...
Композиция на пловдивчанина Димитър Луканов ще бъде открита в град
Коментари Харесай

Откриват монумент на пловдивски скулптор в Ню Йорк

Композиция на пловдивчанина Димитър Луканов ще бъде открита в град Амстердам, щата Ню Йорк. Шедьовърът украси новия мост на река Мохоук, която минава през града. Блестящата творба " Майка и дете " стремително се трансформира в атракцията на новия пешеходен мост, откогато бе инсталирана през януари, за което " Марица " писа. Скулптурата бе сложена на 17 януари, а в този момент следва тържественото разкриване. Тя е на южния бряг и провокира огромен интерес в китното градче. Бронзовата скулптура съставлява жена, която прави приветстващ жест, а до нея детето и животни от локалната фауна.

Съвсем скоро следва Димитър Луканов да сложи втората част от композицията, която ще е на северния бряг на реката. Скулптурата Дрийм ривър (Река на мечтите) ще бъде най-амбициозната част от плана, съгласно самия Луканов. Тя ще е висока над 6 метра с 250 детайла от стомана. Последната част от триптиха ще бъде инсталирана малко по-късно. Тя ще се назовава " Портата на водопада " и ще съставлява декоративна врата, която ще пада, когато мостът се затваря през зимата.

Димитър Луканов е ученик на пловдивската Художествена гимназия. След това той приключва влиятелния университет Колумбия. Негови произведения красят и летище Кенеди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР