Композиторът-пионер и активист за опазване на околната среда Рюичи Сакамото,

...
Композиторът-пионер и активист за опазване на околната среда Рюичи Сакамото,
Коментари Харесай

Почина композиторът Рюичи Сакамото, носител на Оскар и Грами

Композиторът-пионер и деятел за запазване на околната среда Рюичи Сакамото, чиято музика за " Последният император " е отличена с " Оскар " и " Грами ", умря на 71-годишна възраст след втора диагноза рак, съобщи Агенция Франс Прес.

Прославил се през 70-те години на предишния век с авторитетната японска група " Yellow Magic Orchestra ", електронните нововъведения на Сакамото помогнаха да се положат основите на синт-попа, хаус музиката и хип-хопа.

Но той е може би най-известен с филмовите си саундтракове, в това число за драмата от Втората международна война " Весела Коледа, господин Лорънс ", в която играе и с приятеля си Дейвид Боуи в ролята на комендант на лагер за военнопленници.

Натрапчиво запаметяващото се парче " Forbidden Colours " от кино лентата през 1983 година с вокалите на Дейвид Силвиан се трансформира в международен шлагер за Сакамото, който през 80-те години си сътрудничи и с Томас Долби и пънк легендата Иги Поп.

Сакамото печели " Оскар " за музиката си към епоса от 1987 година " Последният император " на режисьора Бернардо Бертолучи, който споделя историята на последния китайски император Пу И.

В продължение на десетилетия живее в Ню Йорк, само че плодотворната му кариера го трансформира в огромна звезда в родината му, където е прочут с гневните си акции против нуклеарната енергетика.

Въпреки неотдавнашното си неприятно здраве - през 2014 година той претърпя рак на гърлото - Сакамото продължава да печели самопризнание за работата си, в това число за музиката към кино лентата на Алехандро Гонсалес Инариту " Завръщането " от 2015 година

В началото на 2021 година музикантът заяви, че се лекува от рак на ректума.

Мениджърският му екип разгласи, че е умрял на 28 март, а погребението е било проведено единствено за близки родственици, по негово предпочитание.

" Бихме желали да споделим един от обичаните цитати на Сакамото: " Ars longa, vita brevis. Изкуството е дълго, животът е къс ", се споделя в изказването на екипа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР