Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциация на индустриалния

...
Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциация на индустриалния
Коментари Харесай

АИКБ отчита спад на сивата икономика за 2017 г.

Композитният показател „ Икономика на ярко “, посредством който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) мери светлата част на българската стопанска система, се е повишил с над 3 пункта до 74.78 за 2017 година

Това стана ясно през днешния ден на специфична конференция, на която най-представителната работодателска организация разгласи за осма поредна година цената на показателя. От АИКБ регистрират ясна наклонност на ускорение на динамичността на стесняване на неофициалната стопанска система през последните три години. АИКБ пресмята Композитният показател „ Икономика на ярко “ от 2011 година От началото на изчисленията до 2013 година той нараства гладко. За 2014 година бележи спад от 1,2 пункта, а през 2015 година нараства с 1,26 до 68,92 пункта и компенсира спада от 2014 година През 2016 година показателят набъбна с 2,96 пункта и доближи стойност от 71,88 пункта. За 2017 година регистрираният растеж от 3.07 пункта е рекорден.

Повишаването на цената за миналата година отразява освен справедливи позитивни феномени и процеси в стопанската система, които се регистрират от статистическия под-индекс, само че и позитивна смяна в оценките на бизнеса и чиновници за динамичността и каузи на неофициалната стопанска система, което се регистрира от социологическия под-индекс (макар и в по-малка степен).

Анализът на Композитния показател демонстрира нарастване на цената и на двата под-индекса. Статистическият показател регистрира растеж от 2.88 на 100, а социологическият – 0.19%. Сред главните аргументи за позитивните трендове са финансовата и икономическа непоклатимост в страната, подхванатите ограничения за възстановяване на бизнес средата и ограничение на „ сивата “ стопанска система, увеличение на размера на износа на България, както и общото понижаване на интензивността на главните стресогенни фактори, които основават отрицателни психически настройки измежду бизнеса.

От АИКБ регистрират, че през 2017 година основните аргументи, задържащи усилването на позитивните трендове в изменението на Композитния показател „ Икономика на ярко “, се дължат на две групи съществени фактора. Като вътрешни са посочени неналичието на квалифицирана работна ръка, неналичието на промени в основни браншове като опазване на здравето, защита на конкуренцията, правораздаване, вътрешен ред и сигурност, новото внезапно административно повишение на минималната работна заплата и минимални осигурителни приходи, довело до повече „ сиви практики “ в някои стопански действия.

Сред главните външни фактори, задържащи позитивните трендове на Композитния показател са назряващите търговски спорове от една страна сред Съединени американски щати и Европейски Съюз и въпреки това сред Китай и Съединени американски щати, продължаващите наказания на Европейски Съюз против Русия и подхванатите контра-санкции, както и очертаващите се трендове за „ Европа на две скорости “ и прилаганите двойни стандарти от старите страни-членки на Съюза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР