Компостираща и сепарираща инсталация по проект на обща стойност над

...
Компостираща и сепарираща инсталация по проект на обща стойност над
Коментари Харесай

Компостираща инсталация трябва да заработи до 2022 г. в Асеновград

Компостираща и сепарираща апаратура по план на обща стойност над 13 200 000 лв. ще бъде построена в Асеновград. Съоръжението ще обслужва общо 5 общини, измежду които Куклен, Садово, Първомай и Лъки. Те са и сътрудници по плана. „ Всички общини и други институции в България, които депонират боклуци, би трябвало да понижат фрапантно количествата им - с повече от 35% на 100%. В плана се планува след построяването на оборудването в Асеновград понижението да е до 50%. Анализи са посочили, че 12 000 тона от общо 36 000 тона, депонирани на година, са зелени и хранителни боклуци.
Полученият от обработката на инсталацията компост може да бъде продаден или да се употребява за торене на почвата. Сепариращата апаратура пък разделя отпадъците, които подлежат на преработване - пластмаса, желязо, хартия, стъкло. Целта е единствено тази част от отпадъците да бъде депонирана в клетката на депото, която все още е с потенциал за 10 години. След създаване на оборудването ще се цели той да се усили двойно - до 20 години. Община Асеновград е сключила контракт за планиране с компания, определена преди няколко години посредством осъществяване на процедура, като крайният период за показване на работен план изтича след към 20 дни.
При одобрение на плановото предложение ще започват публични поръчки за: избор на изпълнител; избор на оборудване; доставка на съдове и надлежно - машини, които да ги обслужват. Такива ще бъдат раздадени на популацията, като в тях ще се събират разделно зелен и хранителен боклук. Предвиденият за 5-те общини брой на съдовете е към 600. Това изясни заместник-кметът на града инженер Стоян Димитров, който е началник на плана. Той уточни, че се планува новоизградената апаратура да бъде ситуирана на територията на актуалното хранилище за боклуци в община Асеновград.
Финансиране от ЕФРР – към 8 360 000 лв.. Национално съфинансиране – близо 1 480 000 лв.. Собствен принос – малко над 1 200 000 лв., а възстановим от Национална агенция за приходите Данък добавена стойност: към 2 175 000 лв.. Срокът, в който инсталацията би трябвало да е подготвена, е 47 месеца (или до януари 2022 г.). Месец юни на същата година пък е крайната дата, до която оборудването би трябвало да бъде въведено в употреба. Ако това не се случи, на общинската администрация може да бъдат наложени наказания. Водещата община в плана е Асеновград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР