Комплексният онкологичен център в Пловдив има опит отпреди 7 години

...
Комплексният онкологичен център в Пловдив има опит отпреди 7 години
Коментари Харесай

Одобриха нова терапия за рак на млечната жлеза, КОЦ Пловдив вече има опит с нея

Комплексният онкологичен център в Пловдив има опит отпреди 7 години с препарат, който неотдавна бе утвърден в ново управление за химиотерапевтично лекуване на рак на млечната жлеза. Указанието бе признато на най-големия международен онкологичен конгрес " Аско " в Чикаго. Годишната среща, където на първо време се показват всички новости в онкологията, се организира при започване на месеца. Става въпрос за артикул /Нератиниб/, който е взел участие в клинично тестване на КОЦ – Пловдив от 2011 година. Наясно сме с продукта още преди в действителност да е станал лекарство, разясни началникът на отделението по здравна онкология и хематология  доктор Петър Петров в КОЦ Пловдив, който дружно с други ръководители на лечебни звена бе поканен на най-престижния онкофорум в света. Засега не е ясно дали въпросното лекарство ще влезе за рутинна приложимост у нас.

Пътят до приложението на един медикамент не е къс - минава от утвърждение от Американската администрация за надзор на храни и медикаменти - FDA, през Европейската  организация по медикаментите – EMA като забавянето е няколко месеца при данни за дейно лекуване. Ако ЕМА утвърди лекарството, значи, че то автоматизирано е утвърдено и при нас, т.е. онколозите имат право да лекуват с него пациентите. Другият въпрос е дали Здравната каса ще го поеме гратис или не.

Продуктът, взел участие в клиничното тестване на КОЦ, е единият от утвърдените като терапия за рак на млечната жлеза. Другият обсъждан препарат към този момент е утвърден в нашият стандарт по онкология, защото е потвърдено, че е ефикасен. Касата го пое  безплатно.За третият утвърден на форума не би трябвало да има проблем, защото цената му не е висока, разяснява доктор Петров.

Друг препарат, за който са изнесени резултати на " Аско ", е за  метастазирал рак на простата – също доста постоянно срещана локализация. Лекарството към този момент се ползва в България, и то с доста добър резултат, само че след хормонотерапия. Сега към този момент може да се използва като начално лекуване със доста положителни резултати. Интересен миг е, че в Съединени американски щати разясняват, че въпросният артикул натоварва здравната им система, защото се приема от пациентите дълго време. Затова там се ползва единствено, в случай че е в здравния осигурителен пакет на съответния пациент.

Д-р Петров разяснява, че за онколозите е значимо, че всички регистрирани участници в " Аско " получават светкавична информация, когато настъпят промени на разпоредбите на лекуване. Това значи, че в мига на смяната, те незабавно биват известявани на имейлите си и могат да използван нововъведенията.

Високо равнище

" Аско " е най-престижният онкологичен конгрес в света. Той събира експерти по онкология от всички страни, с цел да разиска най-съвременните способи за лекуване. Тази година в него са взели участие 36 000 лекари от целия свят. Лектори са били всички международни учени в региона на онкологията. В годишната среща участваха ръководителите на лечебни звена в КОЦ-Пловдив - доктор Антоанета Томова, шеф на отделението по здравна онкология,  д-р Петър Петров, началник на поделение по здравна онкология и хематология, доктор Гергана Шаламанова – шеф на отделението по здравна онкология и дерматология, доктор Иван Тонев, началник на звеното по здравна онкология и пневмология,  както и други експерти от КОЦ. Те бяха поканени на събитието от водещи международни центрове.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР