Комплексните тестове на ядрената енергийна инсталация на главния плаващ атомен

...
Комплексните тестове на ядрената енергийна инсталация на главния плаващ атомен
Коментари Харесай

„Росенергоатом“: Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ е готов за експлоатация


Комплексните проби на нуклеарната енергийна апаратура на основния плаващ атомен енергоблок „ Академик Ломоносов “ завършиха. Основната задача на тестванията бе да удостоверят достигането на софтуерните параметри, заложени в плана, и да потвърдят, че той е изцяло подготвен за употреба. Първи и втори реактор на „ Академик Ломоносов “ бяха сполучливо въведени на 100% мощ на 31 март 2019 година Проведените тествания потвърдиха устойчивата работа на главното и спомагателното съоръжение, както и на автоматизираните системи за ръководство на софтуерните процеси.

„ Това е голямо достижение на огромен екип от експерти от „ Росатом “. В сходство с програмата на плаващия енергоблок, през последните месеци бяха извършени всички нужни инспекции на системите и оборудването на нуклеарната апаратура при поетапно повишение на мощността ѝ. Резултатите потвърдиха достигнатите софтуерни параметри, заложени в техническия план “, съобщи Андрей Петров, общоприет шеф на „ Концерн „ Росенергоатом “. Той добави, че следва приемане на лиценз за употреба през юли 2019 година

До края на актуалната година в град Певек (Чукотка) се възнамерява привършване на дейностите по създаване на бреговите и хидротехническите уреди за плаващата АЕЦ, както и инфраструктурата, която ще обезпечи подаването на електрическа енергия в мрежата на „ Чукотенерго “. Дейностите вървят по график.

В интервала на лятна навигация през 2019 година, плаващият енергоблок ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на Певек, където ще размени Билибинската АЕЦ и Чаунската Топлоелектрическа централа, след привършване на ресурса им. Очаква се първите киловати електрическа енергия от плаващата АЕЦ „ Академик Ломоносов “ да бъдат подадени в мрежата през декември тази година.


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР