Комплексни молекулярно-генетични експертизи потвърдиха, че останките, открити през 1993 и

...
Комплексни молекулярно-генетични експертизи потвърдиха, че останките, открити през 1993 и
Коментари Харесай

Останките на семейството на Николай Втори са автентични, потвърдиха нови експертизи

Комплексни молекулярно-генетични експертизи потвърдиха, че останките, открити през 1993 и 2007 година край съветския град Екатеринбург, са на някогашния император Николай Втори, членовете на фамилията му и на лица от обкръжението им. Това заяви Следственият комитет на Русия, съобщи ТАСС. На 17 юли се навършват 100 години от разстрела на царското семейство в Екатеринбург.

Седем от общо 11-те открити фрагмента дават отговор на фамилната група - майка, татко, четири дъщери и един наследник. Съпоставянето на генетичните профили от костните остатъци с проби, взети от живеещи в наши дни родственици на семейство Романови и по бащина, и по майчина линия удостоверяват, че останките принадлежат на Николай Втори и членове на фамилията му, показва федералното разследване.

Съпоставка с останките на Александър Трети - татко на Николай Втори, също демонстрира, че става дума за остатъци на татко и наследник.

Следственият комитет ще завърши следствието по делото, откакто получи данните от последните 4 експертизи, в това число за проучените документи от задгранични архиви, събрани през последните година и половина, заяви следствието.

Става дума за две повторни съдебномедицински (антропологични) експертизи, експертиза за авторство и историческо-архивна експертиза. В тях вземат участие видни учени, които проучват близо 2000 документа, в това число открити през 2017-2018 година в задгранични архиви и неразучени до момента, означи ведомството.

Следствието по делото за гибелта на убитите стартира преди 25 години - през 1993 година, припомня организацията. Тогава край Екатеринбург бяха открити, заровени, хипотетичните остатъци на Николай Втори, императрица Александра Фьодоровна, на дъщерите им Олга, Татяна и Анастасия, също и на лица от свитата им.

През 1998 година следствието бе завършено "поради гибел на причинителите на закононарушението ". То бе възобновено, откакто през юли 2007 година при разкопки бяха открити хипотетични остатъци на престолонаследника Алексей и на сестра му Мария Романова - южно от мястото, където бяха открити първите девет фрагмента. След експертизи то още веднъж бе прекъснато и отново възобновено през септември 2015 година за спомагателни разбори с оглед изводите на междуведомствена работна група, основана през юли 2015 година по предложение на Руската православна черква.

Участниците в групата предложиха по-специално спомагателни проучвания на обекти, недостъпни преди за следствието, като останките на великата княгиня Елизавета Фьодоровна, сестра на императрица Александра Фьодоровна, които се намират в Ерусалим, припомня организацията, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР