Комплексен онкологичен център (КОЦ) – Бургас, Регионален Фонд за Градско

...
Комплексен онкологичен център (КОЦ) – Бургас, Регионален Фонд за Градско
Коментари Харесай

Онкологичният център в Бургас с нова сграда и оборудване, финансирани по инициатива JESSICA

Комплексен онкологичен център (КОЦ) – Бургас, Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Експресбанк АД подписаха контракт за финансиране по самодейност JESSICA за създаване на поделение по ядрена медицина и брахитерапия, и закупуване на съвременно здравно съоръжение. Инвестицията в размер на 7 334 000 лв. се дават по равно от Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Експресбанк АД.

Финансирането ще се употребява за строителството на нова двуетажна постройка, локализирана до Диагностично консултативния център на КОЦ-Бургас. В нея ще бъде ситуирано отделението за ядрена медицина, за което по плана ще бъдат закупени и SPECT-CT и PET-CT. С финансирането ще се обезпечи и автоматизирана лечебна система за брахитерапия - главен способ на лъчелечение, който до този миг не се ползва в „ КОЦ – Бургас” ЕООД и в по-голямата част от лечебните заведения в България. Характерното за него е, че източникът се слага наоколо, контактно до туморния развой и е допустимо най-щадящия и високо ефикасен способ за лекуване, използван при всички типове онкологични болести. „ КОЦ – Бургас” ще стартира приложението му при гинекологични, кожни тумори, рак на млечната жлеза, както и при рак на простатата.

От КОЦ-Бургас разясняват още, че ядрената медицина употребява за диагностика и лекуване открити радиоактивни изотопи, които намират приложение във всички области на здравната процедура – в онкологията, вътрешните заболявания, хирургия, нефрология, урология, ендокринология, хематология, лъчелечение и така нататък По разпределението на радиофармацевтиците в тялото, може да се дефинира освен формата и размера, само че и функционалното положение на разнообразни органи. Широко се употребяват така наречен хибридни образни способи – Еднофотонна емисионна томография, комбинирана с компютърен томограф /SPECT-CT/ и позитронна емисионна томография, комбинирана с компютърен томограф /PET-CT/, при които се комбинират качествата на разнообразни образни способи.

Общият брой регистрирани заболели с онкологични диагнози за 2019-а година в „ КОЦ-Бургас” ЕООД са 31815 души, а новозаболелите единствено за 2018-а година са 2625 души. Към момента, пациентите на територията на Югоизточна България нямат опция да правят проучвания с PET-СТ. Най-близо такова проучване може да бъде осъществено във Варна и Пловдив.

Обновлението на КОЦ-Бургас с финансиране по ициатива JESSICA ще обезпечи по-адекватна и ранна диагностика на болесттите, което от своя страна ще докара до още по-успешното лекуване на пациентите и изцяло ще затвори цикъла на обслужването им в здравното заведение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР