Комплексът Камчия е недобре управляван проект. Бизнеслогиката в него е

...
Комплексът Камчия е недобре управляван проект. Бизнеслогиката в него е
Коментари Харесай

Илиян Василев: Хуманитарните центрове на Русия са за влияние и разузнаване

" Комплексът " Камчия " е недобре ръководен план. Бизнеслогиката в него е доста слаба. Затова той де факто банкрутира през 2015-а година, тъй като зависи от съществуването на непрекъснати дотации от бюджета на московската община ". Това споделя пред БНР Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия по отношение на думите на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, че комплексът " Камчия " на българското Черноморие може да бъде " мека мощ " за пробутване на съветски ползи в Европа. Така той отговори на въпрос на съветския народен представител Василий Иконников, началник на групата за дружба с България, по отношение на негово предложение за прилагане на " Камчия ", където имаше детски лагер.

В предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Василев разяснява, че след анаксирането на Крим от Русия през 2014-а година всички проекти и бюджетни средства на съветската страна са били ориентирани към сходен вид туризъм в Крим. " Тогава този комплекс в България увисна. Той катастрофира, има и неплатени налози ", добави той.

Илиян Василев допусна, че концепцията, коментирана от Лавров, е била стартирана от хората, които стопанисват " Камчия ", в това число от българските представители, които, по думите му, са някогашни партийни фрагменти, и уточни най-известната фигура измежду тях - Станка Шопова:

" Проектът не беше на кмета на Москва - Лужков, а групата към госпожа Шопова съумя да убеди Лужков да влага тук ", посочи той.

Според Василев този център " Камчия " не може да бъде употребен за това, за което Лавров приказва, без междуправителствен контракт, а той зависи от българското държавно управление:

" Цялото подстрекателство, което той прави, че Москва може да си прави каквото желае, анонсирайки неща, които са предмет на договаряния с българската страна, припомня на внушението от преди 12 години, когато Чижов сподели, че България е троянски кон на Русия в Европейския съюз ".

По думите на Василев т.нар. " филантропични " центрове на Русия са за пропагандно въздействие и разузнаване.

" Особено притеснително е, и това преднамерено се прави, че тематиката се повдига на равнище Съвет за сигурност, т.е. персонално президентът Владимир Путин ще се занимава с този въпрос. Тук към този момент излиза наяве, че концепцията на Лужков за бизнес и туризъм внезапно става стратегически, даже боен въпрос. Аз го преглеждам като отговор на това, че ще се прави координационен център на НАТО във Варна ". 

Той допусна, че може и да се случи превръщането на " Камчия " в съветски филантропичен център, тъй като:  " В понятието на Бойко Борисов за балансиране - на американците ще дадем нещо, на руснаците друго - не остана място за българска самостоятелност ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР