Компилация от 37 автентични песни от българския фолклор провокира възторга

...
Компилация от 37 автентични песни от българския фолклор провокира възторга
Коментари Харесай

Българският фолклор провокира възторга на британския The Guardian

Компилация от 37 достоверни песни от българския фолклор предизвика възторга на " The Guardian ", написа " 24 часа ".
На ръба на Източна Европа и Черно море невероятното благосъстояние от национална музика продължава да прелива – дълго, откакто други страни следят по какъв начин традициите им понижават. Това завладяващо издание от Smithsonian Folkways съдържа музика, записана по селата в България сред 1966 и 1979 година Това е традиция в най-чистия й тип – разнообразна, комплицирана и последваща личен път - и историята зад нея е меко казано героична, написа изданието за сборника и музиката в него.
Отбелязват още, че колекционерът на песни Мартин Кейниг е бил наясно, че индустриализацията и преселването от град в град стартират да заглушават тези песни. Фолклорните мелодии също се променят - разбираемо - в тази някогашна комунистическа страна те са се употребили като инструмент от държавното управление и са били разводнени, написа " The Guardian ".
Затова попадайки в страната ни Кейниг прави записи на емблематичния български фолклор. Тази антология с 37 песни е наречена " извор " на история. Споменати са имена на реализатори като Линка Гекова Гергова, Менка Илиева Аронова и Божурка Тупанкова. " Традиционните инструментали на Щилиян Тихов на дудук (балканска флейта) трептят, трептят и трептят като комари, до момента в който цигулки и гайди се заплитат и разплитат в пленителни, сблъскващи се комбинации ".
Груповото пеене е изключително завладяващо. Мартин Кейниг се среща с доста от изпълнителите или техни близки през 2015 година, с цел да получи единодушието им за използването на техните творби и да ги заплати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР