Компилация от 37 автентични песни от българския фолклор провокира възторга

...
Компилация от 37 автентични песни от българския фолклор провокира възторга
Коментари Харесай

Гардиън: Българската народна музика е обсебваща

 Компилация от 37 достоверни песни от българския фолклор предизвика възторга на " Гардиън ". На ръба на Източна Европа и Черно море невероятното благосъстояние от национална музика продължава да прелива - дълго, откакто други страни следят по какъв начин традициите им понижават. Това завладяващо издание от Smithsonian Folkways съдържа музика, записана по селата в България сред 1966 и 1979 година

Това е традиция в най-чистия й тип - разнообразна, комплицирана и последваща личен път - и историята зад нея е меко казано героична, написа изданието за сборника и музиката в него. Отбелязват още, че колекционерът на песни Мартин Кейниг е бил наясно, че индустриализацията и преселването от град в град стартират да заглушават тези песни. Фолклорните мелодии също се променят - разбираемо - в тази някогашна комунистическа страна те са се употребили като инструмент от държавното управление и са били разводнени, написа " Гардиън ". Затова попадайки в страната ни Кейниг прави записи на емблематичния български фолклор.

Тази антология с 37 песни е наречена " извор " на история. Споменати са имена на реализатори като Линка Гекова Гергова, Менка Илиева Аронова и Божурка Тупанкова. " Традиционните инструментали на Щилиян Тихов на дудук (балканска флейта) трептят, трептят и трептят като комари, до момента в който цигулки и гайди се заплитат и разплитат в пленителни, сблъскващи се комбинации ". Груповото пеене е изключително завладяващо. Мартин Кейниг се среща с доста от изпълнителите или техни близки през 2015 година, с цел да получи единодушието им за използването на техните творби и да ги заплати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР