Компенсациите за високите цени на електроенергията трябва да продължат поне

...
Компенсациите за високите цени на електроенергията трябва да продължат поне
Коментари Харесай

Делян Добрев: Енергийните помощи трябва да продължат, те не увеличават бюджетния дефицит

Компенсациите за високите цени на електрическата енергия би трябвало да продължат най-малко до края на годината, както е решението на Народното събрание. Енергийните помощи не усилват недостига на държавния бюджет.

Българската страна би трябвало да се включи в изследванията за природен газ в блок „ Хан Аспарух “ в Черно море. Само по този начин можем да си подсигуряваме сигурност на доставките и нарастване на приходите в държавния бюджет.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Делян Добрев, претендент за народен представител от ГЕРБ.

Той е безапелационен, че енергийните помощи би трябвало да продължат. Според него те са задоволително таргетирани, макар че за всички компенсацията е над 200 лева на мегаватчас, профилът на потреблението на другите консуматори е друг. „ Например, в случай че си промишленост, която 24 часа в денонощието работи седем дни в седмицата, ти имаш идентична консумация през цялото денонощие и постигаш междинната цена на електрическата енергия, т.е. компенсацията ти е най-голяма и плащаш единствено 200 лв.. Ако обаче е един ресторант, се оказва, че най-после плащаш 300 или 350 лв., тъй като консумираш единствено върхова електрическа енергия, а не през цялото денонощие, т.е. такова таргетиране и такава диференциация имаме и все още “, уточни Делян Добрев.

Компенсациите би трябвало да продължат по този начин, както е решението на Народното събрание до края на годината. За следващата година може да се намерения за вероятно отчасти отдръпване на помощта или още по-прецизирано таргетиране “, акцентира той.

Добрев отхвърли изказванията на разнообразни икономисти, че енергийните помощи трябвало да спрат, тъй като увеличавали недостига на държавния бюджет. „ Няма нито един лев, нито една стотинка от държавния бюджет, която да се употребява за енергийни помощи. Надплатените пари към АЕЦ „ Козлодуй “ и НЕК за високата цена на електрическата енергия, надплатените от бизнеса, една част от тях се връща назад на бизнеса “, изясни той.

Той напомни и неотдавнашно присъединяване на премиера Гълъб Донев в предаване, където му е заложен въпрос дали ние продължаваме да плащаме по 1 милиард лв. обезщетения за бизнеса месечно.

„ Служебният министър председател явно не знаеше какво да отговори и удостовери. Нормално е да не знае, не може всеки да знае. За януари компенсацията е 104 млн. лева, за февруари – 128 млн. лева Т.е. 10 пъти по-малко, в сравнение с се тиражира в обществото. За март месец, като виждам по какъв начин вървят цените, може да няма обезщетения, тъй като, в случай че забелязахте в последните 4-5 дни цената на борсата е под 200 лева, дневната електрическа енергия даже беше 0 до 1 лева на мегаватчас “, съобщи Делян Добрев.

Според него най-важното в средносрочен проект е да довършим изследванията за природен газ в блок „ Хан Аспарух “ в Черно море.

„ Имаме огромни очаквания, че можем да открием големи количества природен газ, по този начин както направиха Турция и Румъния. В акваторията на Турция се откриха количества газ, които биха стигнали на България за стотици години. В Румъния, на километри от нашата граница, се откриха същите големи залежи, задоволителни за стотици години за потреблението на България. Няма логичност по средата да няма газ, когато от двете страни има. Това ще обезпечи освен налична цена на газа за България, ще обезпечи големи доходи за държавния бюджет и сигурността на доставките ще бъде обезпечена, тъй като това е нашият газ “, акцентира Делян Добрев.

Той напомни, че ГЕРБ към този момент са поели ангажимент, в случай че вземат участие в идващото държавно управление, да възложат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да се включи в консорциума на „ Тотал “ и ОМВ и България да стане акционер с 20% и в изследването на българската акватория на Черно море.

Добрев изрази страдание, че на балканско равнище румънците и турците ни изпревариха.

„ Турция до края на годината ще стартира личен рандеман на газ, румънците ще стартират през идващите няколко години. Ако България направи изследователски сондаж до края на годината в това евентуално находище, което към момента не е намерено и потвърдено, само че се вижда посредством сеизмичните изследвания, ще можем да стартираме рандеман след 4-5 години. Така че нашите съседи отново са по-напред от нас, за жалост “, сподели той.

Добрев означи, че през тази година имаме по-голяма сигурност на доставките, в сравнение с през 2022 година, тъй като имаме повече трасета, повече други възможности, повече снабдители. „ Ситуацията е по-добра, в сравнение с преди години, когато имахме един снабдител и едно трасе.

Ценно е, че служебният кабинет съумя да подпише междусистемно съглашение с Турция, което е много гъвкаво и ни дава избрани преимущества. Накратко то ни разрешава да разтоварваме когато и да е в Турция природен газ и те ще ни го дават на входна точка с България, което изключва нуждата да резервираме потенциал на избрани терминали “, сподели Делян Добрев.

Той напомни, че сме акционер в строящия се терминал за регазификация в Александруполис/Дедеагач с 20% и там имаме запазен потенциал, настрана можем да участваме за потенциал и в другия терминал в Ревитуса, т.е. имаме задоволително варианти.

Според него, главно предизвикателство продължава да бъде ниският % на битова газификация.

„ Едва 3% от популацията на България и сега е газифицирано, а високата цена през последната година-година и половина обезсърчи дребното искащи, които желаеха да се газифицират. За да подобрим качеството на въздуха в страната, би трябвало да засилим и битовата газификация “, безапелационен е Делян Добрев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР