Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони

...
Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони
Коментари Харесай

Увеличават компенсациите за умъртвения добитък

Компенсациите за притежателите на животните в засегнатите от чума региони в Странджанско ще бъдат увеличени. Това разгласи министърът на земеделието Румен Порожанов в „ Здравей, България” по NOVA.

„ В понеделник започва заплащането на компенсациите. Прекалкулирахме цените, тъй като първичните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разноски, тъй че да има съответно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен надзор е над 300 лева Малко над 200 лева ще бъде междинната цена за останалите”, изясни Порожанов.

Обезщетението е изчислено на кг тегло, като цената му в началото бе от 190 лв. за един брой коза или овца.

За животните под селекционен надзор цената е не по-малко от 250 лв. за един брой коза или овца.

От през вчерашния ден стартира изплащането на компенсациите на фермерите от селата Воден и Кости.

Стопаните обаче споделят, че тези 190 лева за овца и 140 лева за агне са доста малко, те са пресметнали, че с млякото и плода, който едно животно може да даде, цената му е 600 лева

„ Методиката за пресмятане и застраховане включва разноските, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме компания, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, добави той.

„ Има и спомагателни обезщетения. За животните, които са на обор, само че не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лева Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, с цел да може да стане 40 лева На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно събитие, стопаните ще могат да получат и спомагателната огромна дотация, която е сред 56 и 83 лева Има и преходната национална помощ, която е в границите на 40-50 лева.”, посочи министър Порожанов.

Той призна, че има липса на връзка със притежателите на убитите животни.

„ Явно трябваше самостоятелно да работим с тях и по тази причина го отчитаме като уязвимост. Не, че не е имало връзка. Просто трябваше да се изясни на всеки за какво се прави и какви ще бъдат компенсациите. Целият развой по евтаназия не е прелестен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. Не гледаме с равнодушие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена”, съобщи Румен Порожанов.

По думите му карантината носи своите опасности. След като животните са били контакти, рискът чумата да се популяризира е по-голям.

Междувременно хората в Шарково се заканиха да предявят групов иск към Страсбург, в случай че страната не вземе отношение.

Кризата със инфектираните от чума овце и кози в Югоизточна България бързо прерасна в политическа драма поради протеста на локалните стопани против поголовното изтребване на животни и заканите им в сряда да дойдат на митинг в София. Над 4000 животни към този момент са избити. Въпросът, който хората задават, е за какво е било неотложно да се евтаназират цели стада, вместо единствено инфектирания добитък. Чумата по овцете в Странджанско е пристигнала от Турция, заключението е на Оперативния щаб, който беше основан, с цел да се пребори с заболяването по животните по заповед на премиера Бойко Борисов. Засегнати са 7 общини или общо 30 000 овце.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР