Компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока, ще продължат

...
Компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока, ще продължат
Коментари Харесай

До края на март ще има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

Компенсациите за бизнеса поради високата цена на тока, ще продължат до края на март. Енергийният министър Александър Николов изясни, че са заделени 940 млн. лв. за компаниите, помощ ще има и за доставчиците на ток и газ. Предложението следва да бъде в съгласие с Брюксел и Министерски съвет. Министерството даде обещание да насърчи бита и бизнеса да построяват лични ВеИ мощности, с цел да си обезпечават сила.

Парите за обезщетенията на бизнеса са обезпечени от Фонда за енергийна сигурност и от държавния бюджет, разгласи Александър Николов.

" Размерът на компенсацията ще бъде 75% ще бъде разликата сред базовата цена и разликата сред действителната борсова цена всеки месец, само че не повече от 30% от действителната цена. Така помощта ще варира сред 170 и 200 лв. на мегаватчас ", съобщи Александър Николов.

Бизнесът ще бъде обезщетен, в случай че купува ток на цена над 185 лв. за мегатчас. В момента цената е над 660 лв. на българската борса.

" Очакваме подпомагане от бизнеса по отношение на метода на консумация, рационален обзор от тяхна страна въз основата на цените, опция за потребление на по-дългосрочни принадлежности и тн ", съобщи Александър Николов.

Пари поради мораториума на цените за битовите консуматори, ще получат и доставчиците на ток и газ. Предвидените за тях средства са 550 млн. лв..

" Това е извънредно значимо, защото сега загубите по трасетата и преноса в България са извънредно високи ", сподели Александър Николов.

Министърът разгласи, че би трябвало да се търси и незабавно решение за Топлофикация София, която е в доста тежко състояние. Друг огромен дебитор на държавната Булгаргаз е ТЕЦ-Варна.

" За страдание, Топлофикация-София е един проблем, който е много дълго време отлаган - това води до извънредно ниска успеваемост на употребяваното гориво като над 70% от цената е от потреблението на природен газ ", съобщи Александър Николов.

Енергийнит министър разгласи и нова инвестиция - ще бъде построен цех за слънчеви панели в икономическа зона " Тракия " край Пловдив.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР