Компенсации за пчеларите в Плевенско, чиито пчелни семейства бяха отровени

...
Компенсации за пчеларите в Плевенско, чиито пчелни семейства бяха отровени
Коментари Харесай

Министерството на земеделието предлага компенсация заради отровени пчели

Компенсации за пчеларите в Плевенско, чиито пчелни фамилии бяха отровени предходната седмица след пръскания с пестициди. Това дадоха обещание от земеделското министерство на днешния съвещателен съвет по пчеларство. Стопаните би трябвало да имат окомплектовани документи и подадена тъжба.

 © БГНЕС
Пчеларите ще бъдат обезщетени посредством средствата за самостоятелен de minimis. Предстои да бъде конкретизиран броят на потърпевшите стопани и нужните средства. Обмисля се и нова, по-модерна оповестителна система за пръсканията. Докато тя проработи обаче ще се запазят и старите форми за обявяване посредством кметствата.

Тъй като пробите, доказващи повода за смъртността на пчелите, са скъпи, към 420 лв. едната, земеделското министерство ще покрие разноските.
Янко Иванов - заместник-министър на земеделието, храните и горите: Ще поемем напълно разноските по проучването на това от какво са умрели пчелите. В дълготраен проект предвиждаме да дооборудваме нашите лаборатории, където се правят проучванията.
Престоят и промени в наредбата за пчеларите, която има съществени недостатъци. Браншовите организации разполагат със седмица време, с цел да дадат своите оферти.

На днешния съвет пчелари и зърнопроизводители стопираха със взаимните обвинявания. До през вчерашния ден пчеларите стачкуваха против това, че се пръска без предизвестие, а зърнопроизводителите твърдяха че огромна част от производителите на мед не са регистрирани.
Костадин Костадинов - ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите: Проблемът се оказа, че на обособени места има сътрудници, които са нарушили наредбата и страната би трябвало да им наложи наказания.
Пчеларите са удовлетворени от небелязаните ограничения, само че считат, че те мъчно ще бъдат изпълнени.
Иван Кожухаров - заместник-председател на Конфедерацията на българските пчелари: Нещата ще се случат много мъчно. До момента има единствено две извоювани каузи на пчелари, които са съумели да осъдят арендатори.
В очакване на новите ограничения за отбрана на пчелите към този момент пчеларите анулират плануваните митинги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР