Компенсации за бизнеса заради драстичното поскъпване на тока се очаква

...
Компенсации за бизнеса заради драстичното поскъпване на тока се очаква
Коментари Харесай

Нинова обеща на бизнеса компенсации за скъпия ток и през декември

Компенсации за бизнеса поради фрапантното повишаване на тока се чака да има и за декември. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова с работодателските организации.

До момента компаниите и останалите небитови консуматори - лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, общински структури - получиха по 110 лева за всеки изразходван мегаватчас само за месеците октомври и ноември. Ще обсъдим казуса с сътрудниците министри и държавното управление ще излезе със съответното решение, посочи вицепремиерът.

" Ще упорствам тези помощи да продължат и за декември допустимо най-скоро. Важно е освен дали, само че и по кое време компаниите ще бъдат подкрепени.През януари ще бъде късно ", съобщи Нинова.

По думите ѝ от Нова година ще има различен тип обезщетения, свързани с наложения мораториум върху цената на тока, водата и парното за семействата. Електроразпределителните сдружения и ВиК операторите към този момент сигнализираха, че в случай че не получат обезщетения поради замразените цени, са застрашени от банкрути.

" Още тази седмица ще обсъдим въпроса в Министерски съвет ", осведоми Нинова. Тя напомни, че засегнатите от мораториума снабдители на ток, вода и парно, са поискали помощи в размер на 75% от разликата сред прогнозната цена на електрическата енергия, дадена от КЕВР в средата на годината, и сегашните стойности, по които купуват.

" Това съставлява 217 лева за мегават ", разясни Васил Велев, ръководител на Асоциацията на Индустриалния капитал в България.

" Предложихме да има низък предел на компенсиране - рационален подобен за нас е 150 лв., тъй като това би била цената за всички, в случай че имаме контролиран пазар дне със съответната облага за всички производители на сила. Средствата за компенсацията пък могат да дойдат от свръхпечалбите на АЕЦ " Козлодуй " - за декември да вземем за пример ще са нужни към 400 млн. лева, което е облагата на " Козлодуй " единствено за месец. Не считаме обаче че би трябвало да има таван на компенсацията ", заключи Велев.

На срещата е бил разискват и обезщетителен механизъм в помощ на бизнеса след наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). По думите на вицепремиера Нинова въвеждането на мораториум е стъпка в вярната посока, само че то следва да бъде обзързано и с механизми за компесация на компаниите, електроразпределителните сдружения, Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и ВиК сдруженията, които ще натрупат съществени отговорности.

" Те ще бъдат оповестени до няколко дни ", акцентира тя.

Сред останалите краткосрочни ограничения, които Нинова и работодателите са дискутирали, се подреждат още продължаването на схемите в помощ за бизнеса като 60:40 и 80:20 след 1 януари 2022 година и взаимното приготовление на хрумвания по отношение на приемането на бюджета за идната година.

Вицепремиерът Нинова разясни, че на срещата са дискутирани и дълготрайни ограничения - понижаване на административната тежест за бизнеса, чрез анулацията или смяната на близо 200 подзаконови нормативни актове, обвързване на образованието и стопанската система, а също и финансиране на дребни, междинни и микро предприятия. " Дългосрочно дружно ще работим по онази част от проекта за възобновяване и резистентност, която касае дребните, междинните и микро предприятията, тъй че да можем да се възползваме от средствата, предопределени за страната ", установи тя, като добави, че с работодателите са взели решение да организират сходни срещи регулярно.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР