Компанията запазва производството на компоненти за авиоиндустрията, което започна в

...
Компанията запазва производството на компоненти за авиоиндустрията, което започна в
Коментари Харесай

Американската Woodward продава част от българския си бизнес

Компанията резервира производството на съставни елементи за авиоиндустрията, което стартира в София през 2016 година

© Георги Кожухаров Американската Woodward ще продаде част от българския си бизнес. Това ще стане като пакет от договорка за активността със системи за възобновима сила, чиито активи са ситуирани главно в Германия, Полша и България. Това излиза наяве от известия на основаната във Форт Колинс, Колорадо, Woodward. Купувач е филиал на европейската капиталова група Aurelius, който ще заплати 23.4 млн. $ за бизнеса. Сделката се чака да завърши до няколко месеца.

От локалното сдружение " Удуърд България " не разясняват продажбата, само че от формалната информация се схваща, че става дума за дребна част от активността в страната. Основните доходи на софийското дружество идват от производството и продажбата на съставни елементи за авиоиндустрията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Международната договорка

Окончателното съглашение е подписано на 31 януари 2020 година и визира продажбата на активи, свързани с бизнеса със системи за възобновима сила и защитни релета, който образува почти 80 млн. $ от продажбите за финансовата 2019 година, оповестяват от Woodward. Това е доста дребна част от бизнеса на американската група, която създава също произведения за авиационната и военната индустрия, нефтената промишленост, енергетиката, превоза и други и която има 2.9 милиарда $ доходи за последната година.

В настрана известие купувачът Aurelius Equity Opportunities SE & Co. KgaA показва, че придобиваният бизнес има към 410 чиновници и е обвързван с конвертори и други основни съставни елементи, които се употребяват във вятърните турбини, а индустриалните бази са ситуирани в Кемпен (Германия) и Краков (Полша). Въпросното отделение се занимава също със следпродажбено обслужване - доставка на аварийни елементи, сервиз, образование, актуализация на хардуер и програмен продукт. Именно такава е част от активността на българското сдружение (виж по-долу).

През идващите месеци Aurelius ще отдели бизнеса със системите за възобновима сила и защитни релета от структурите на Woodward и ще ги оформи като независим бизнес, показват от Aurelius. Според Woodward новият притежател на активите ще сложи по-голям фокус върху ВЕИ бизнеса и ще го развие. В същото време Woodward ще насочи напъните си към другите си сфери на активност. Решението евентуално има връзка и със скорошното известие, че Woodward приготвя обединение с Hexcel Corporation, което ще докара до основаването на една от най-големите самостоятелни компании в региона на авиацията и защитата с 16 хиляди чиновници и 5.3 милиарда $ оборот.

На локална почва

КАПИ i Удуърд България ЕООД Собствен капитал 4,5 Печалба -1,0 Активи 13,8 Пасиви 9,3 Брой заети 166 Приходи 18,6 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече › В страната Woodward участва от 2011 година, когато придобива швейцарската IDS дружно с българското й дъщерно сдружение. В началото то се занимава със сервизни услуги и инженерингова активност, като обслужва конфигурираните от компанията конвектори за вятърни генератори в чужбина и страната. През 2016 година обаче американската корпорация взема решение да стартира и произвеждане в България и поетапно оборудва индустриално хале, което се намира в Sofia Airport Center в столицата. Във фабриката се вършат съставни елементи, които се вграждат в крайни произведения за авиоиндустрията в цех на Woodward в Съединени американски щати.

Последният доклад на " Удуърд България " за 2018 година демонстрира, че главната част от приходите идват точно от продажбата на електронни модули и съставни елементи за бранш " Самолетостроене ", като сумата се удвоява от миналата година. Общо приходите на сдружението са 18.6 млн. лева, а крайният резултат е загуба 1 млн. лева По данни към ноември 2019 година в българската компания работят 254 души, като за година личният състав е повишен с към 60 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР