Компанията за ТВ услуги подписа споразумение с нови инвеститориБулсатком ще

...
Компанията за ТВ услуги подписа споразумение с нови инвеститориБулсатком ще
Коментари Харесай

Булсатком намалява дълга си от 700 на 140 млн. лв.

Компанията за ТВ услуги подписа съглашение с нови вложители

Булсатком ще непокътнати всички близо 2000 работни места в компанията, увери изпълнителният шеф Макс Зиф (снимка: Булсатком)

Сделка с нови вложители понижава дълга на Булсатком с повече от 80% – от 700 милиона лв. до близо 140 милиона лв., оповестиха от компанията за ТВ услуги на конференция през днешния ден.

Новите вложители ще бъдат и акционери в сдружението. Споразумението включва и спомагателна инвестиция от 60 милиона лв. за преструктуриране на Булсатком, разкри изпълнителния шеф на компанията – Макс Зиф.

Сред основните вложители са капиталовият фонд Blantyre Capital, Българска банка за развиване (ББР) и Европейска банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Те са уеднаквили възгледите си за бъдещото развиване на Булсатком, като ще бъдат непокътнати всички близо 2000 работни места в компанията.

Привличането на нов инвеститорски ход цели да реализира доста понижаване на общия дълг на Булсатком, който компанията натрупва към първичните си кредитори, от които в договорката остава само Европейска банка за възстановяване и развитие.

В края на август 2019 година е направена сериозна инвестиция от 15 милиона лв. , която е част от цялостното преструктуриране на компанията. Всички отговорности, насъбрани към държавни институции, включително и Национална агенция за приходите, са изплатени.

Компанията  започва и развой на цялостно погасяване на отговорностите си към всички свои сътрудници, като реализира дълготрайни съглашения с огромна част от доставчиците на телевизионно наличие.

Решението на вложителите да се откажат от дивиденти за дълъг интервал от време ще спомогне всички доходи на Булсатком да бъдат вложени назад в компанията, осигурявайки й постоянен напредък в бъдеще.

Ключова фигура в Булсатком остава Пламен Генчев, който е един от създателите  на 10-годишната компания. Той е поканен от вложителите да заеме поста на ръководител на Борда на шефовете, както и да остане основен акционер в компанията.

Максим Заяков, съосновател на Булсатком, напусна компанията още през месец юни 2018 година, фокусирайки се върху други свои бизнес планове, измежду които и построяването на България САТ.

Как се стига до натрупването на сериозните задължения на Булсатком? През 2015 година компанията получава заем в размер на 170 милиона лв. от група интернационалните банки. Голяма част от сумата е вложена в дъщерното сдружение България САТ, следено от същите акционери, с концепцията Булсатком да придобие собствен личен спътник.

Разходите по плана обаче се оказват доста по-високи, а в началото плануваните доходи по този начин и не доближават равнищата, нужни за оправдаване на инвестицията. Ситуацията се утежнява в допълнение от забавянето на доставката на спътника.

През декември 2016 година Булсатком стартира да изпитва съществени усложнения във връзка с контрактуваните с кредиторите заплащания, които доближават до 200 милиона лв.. Паралелно компанията натрупва обилни задължения и към Национална агенция за приходите в размер на 12 милиона лв..

Задълженията към главните снабдители на наличие също непрестанно порастват, изтласквайки компанията на ръба на банкрута . В допълнение Булсатком не съумява да покрие заплащанията си по контракт с България САТ, което поражда незабавна финансова отговорност в размер, надхвърлящ 500 милиона лв..

В тази извънредно неизгодна за компанията обстановка кредиторите изискват назначението на Главен шеф за преструктуриране в лицето на Макс Зиф.

Към днешна дата компанията разполага с явен проект за бъдещо развиване . Фокусът на вложителите ще продължи да бъде даването на платена телевизия и интернет услуги, инвестиции в техническо съоръжение, поддръжка и обслужване на потребителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР