Компанията за производство на хартиени, полимерни и текстилни чанти и

...
Компанията за производство на хартиени, полимерни и текстилни чанти и
Коментари Харесай

Великотърновските машини за успех

Компанията за произвеждане на хартиени, полимерни и текстилни чанти и опаковки " Екстрапак " е шестото най-голямо дружество в Област Велико Търново и максимален шеф в остарялата българска столица. Приходите й за 2018 година са близо 65 млн. лева " Екстрапак " е от съвсем 25 години на пазара и като се изключи че е водач в своя сегмент, не стопира да се развива: след три завода в града и два логистични центъра - един във Велико Търново и един в София, през 2019 година тя разгласи нова инвестиция 25 млн. лева в първия бизнес център в остарялата столица.

Зад числата на " Екстрапак " стоят петимата й създатели и съсобственици - великотърновци, трима от които развиват най-малко още един сполучлив бизнес. Това са Милен Георгиев, брат му Веселин Георгиев, Николай Колев, Недко Христов и Ивайло Пенчев. Пенчев да вземем за пример е по-известен като съосновател и съсобственик на компанията за произвеждане на стени за катерене " Уолтопия ", където е съучастник с Метин Мусов - също от Търново.

Недко Христов стои зад " Синтезия " - една от най-големите компании за търговия с мастила, полимери и разредители. Той е още по-популярен с хотелите си в Арбанаси " Арбанашки хан " и други Най-големият акционер в " Екстрапак " - Милен Георгиев, е също по този начин програмист и притежател на търновската IT компания " Експерта ". Той създава ERP системата на " Екстрапак " и след това стартира да продава продукта си за ръководство на бизнеса на други компании. Отскоро Милен Георгиев е отпред на " ИТ клъстер Велико Търново ", който сплотява 14 компании от района и има за цел да утвърди Търново и прилежащи обитаеми места като привлекателна IT и аутсорсинг локация.

Хронологията: математика, Пирин, цех

Идеята за произвеждане на полиетиленови торбички се появява около други инициативи на Милен Георгиев и тогавашния му съучастник Мирослав Ангелов. Докато въртят търговия с облекла в първите години след измененията - като студенти в София, Милен и Мирослав осъзнават, че има голямо търсене на найлонови торбички (тип потник), изключително по пазарите. Те стартират да купуват и продават торбички и записват първата си компания - " Мегапорт ". След едно отчаяние от главния им снабдител - производител в Казанлък, двамата търновци вземат решение да закупят лична машина от Турция и да създават и печатат торбичките в родния им град. Малко по-късно Милен и Мирослав се разделят, като Мирослав Ангелов и до през днешния ден е притежател на " Мегапорт ", различен огромен производител на опаковки в Търново.

Милен - тогава 22-годишен, получава машината в подмяна на каузи си в " Мегапорт ". Той дружно с брат си и тримата им близки другари Николай Колев, Недко Христов и Ивайло Пенчев основават " Екстрапак ". Петимата се познават от Математическата гимназия в Търново и по думите на Милен са се сближили още повече след един десетдневен преход в Пирин. Цехът им е тържествено открит през 1995 година, само че след едно наложително преместване и разширение на производството, през 1998 година съдружниците вземат решение да влагат в личен цех. Той е открит през 2001 година През 2009 година в покрайнините на Търново е открит вторият цех на компанията, която към този момент работи с полимер, биополимер, хартия и текстил.

Новите торбички

В предходни изявленията Милен Георгиев натъртва на обстоятелството, че бизнесът на " Екстрапак " за българския пазар се е обезсмислил през 2012 година, когато екоминистерството вкарва високата продуктова такса за всички найлонови торбички над избрани размери.

Големите компании се отдръпнаха, тъй като нямаха сметка да продават торбички и да заплащат такса, а на тяхно място се настани сивият бранш, споделя Милен и добавя, че мярката не е проработила, тъй като няма кой и по какъв начин да я управлява. Нито е съдействала за бюджета, нито за по-разумното ползване на торбички. Тя обаче кара " Екстрапак " да се ориентира напълно към външния пазар и към произвеждане на първокласни хартиени, текстилни чанти и опаковки от полимер и биополимер.

Днес към 80% от продукцията на компанията се продава в Западна и Северна Европа. Клиенти на " Екстрапак " са най-големите търговски вериги в Европа и влиятелни марки от целия свят. Наемани са от принца на Монако и краля на Швеция и се гордеят с работата си за олимпиадата в Атина през 2004 година и за Формула 1.

Европроект с непредвиден резултат

През 2014 година " Екстрапак " печелят план по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Той е за възстановяване на енергийната успеваемост и включва ограничения като закупуване на нови машини с по-висока продуктивност и по-ниска консумация на сила, оползотворяване на отпадната топлота, внедряване на енергийно дейно осветяване и на система за мониторинг и надзор на енергопотреблението. Идеята е с новите машини да се подменят остарели, както и да се внедри нова апаратура за произвеждане на чанти за многократна приложимост, които замърсяват по-малко от еднократните.

В рамките на плана " Екстрапак " закупуват така наречен флексопечатаща машина. Основно преимущество на актуалните машини за флексопечат са доста увеличената скорост на щемпел – продуктивността по каталожни данни може да доближи 300 м/мин като работната продуктивност е минимум 250.

Енергийното ползване също е по-ниско - икономисва се електрическа сила в размер на 1,197,000 kWh/год., както и надлежно по-малко излъчвания на въглероден диоксид - 980.3 t/год. Планирало се е увеличение на индустриалния потенциал за щемпел от 100 800 000 м/год. на 126 000 000 м/год., т. е нарастване с 25 200 000 м/год., или растеж с 25%. Аналогична е обстановката с другите няколко закупени машини - машина за полиетиленови куриерски пликове със непряк тегел, машина за ламиниране, както и енергийно дейно осветяване и автоматизирана система за мониторинг и надзор на електропотреблението.

Целият план е на стойност 4.94 млн. лева, като безплатно финансиране е 2.47 млн. лева, а останалите 2.43 млн. лева са лична инвестиция на " Екстрапак ". Благодарение на неговото осъществяване и новите машини компанията стартира да създава нетъкан полипропилен - плат с положителни механични свойства и ниска цена. Идеята е с него да се създават торби за многократна приложимост, само че става известно, че нетъканият текстил намира приложение в редица производства: той може да се влага в направата на памперси, матраци, детски колички, автомобилни седалки и доста други. " Ползите от европроекта бяха непредвидени. Попаднахме на огромен пазар и се превърнахме в единствени снабдители на нетъкан текстил от тази част на Европейски Съюз ", показва Милен. Разбира се, реализирани са и другите заложени цели: увеличение на индустриалния потенциал, понижена консумация на електричество и спестени десетки хиляди тонове въглеродни излъчвания на година.

Инсталацията за нетъкан текстил " въодушевява " напълно нова индустриална база - така наречен Завод 3 на " Екстрапак ", в който са вложени 16 млн. лева и който заработва в края на 2017 година Въпреки позитивите от осъществяването на европроекта Милен е на мнение, че бюрокрацията към него е извънредно тежка и по тази причина той не се взема решение да кандидатства наново.

Оборотът на компанията през 2018 година е близо 65 млн. лева, което е с към 5% по-малко по отношение на година по-рано, а облагата - към 6 млн. лева спрямо 9 млн. лева през 2017 година Същевременно обаче капиталът и активите означават растеж на годишна база, а отговорностите се свиват от близо 30 млн. лева на 27 млн. лева (виж таблицата). " Причината за спада е преустройството на производството ни - от 60%/30%/10% (полиетилен/хартия/текстил) към 30%/50%/20%. Клиентите трансформираха желанията си, а ние не можахме с такава скорост да променим производството си и логистиката. Наложи се да поддържаме на склад 700 - 800 тона хартия, като даже и освен това състояние не съумяваме да покрием всички поръчки ", показва Милен и споделя, че още му е мъчно да предвижда по какъв начин ще приключи 2019 година за компанията, въпреки че новата организация върви безпрепятствено от април насам.

Комплекс за наематели

Преди месец бизнесмените се впускат в извънредно начинание - инвестиция в бизнес център, който се построява на терен, прилежащ на първия цех на " Екстрапак ". Вложението е 25 млн. лв. (без обзавеждането и оборудването) и се финансира със заем от Уникредит Булбанк. Крайният период за довеждане докрай е 2021 година Разгънатата повърхност на комплекса е над 30 хиляди кв.м. Половината от тях ще са офиси за отдаване чартърен, само че в центъра ще има още конгресен център, споделен офис, data център (помещения за сървъри), склад за списък и документи, плувен басейн, състезателен център, кантина, паркинги, зарядни станции за електрически автомобили и други

Комплексът е на осем етажа плюс един под земята и един механически. Захранва се с геотермална сила, добивана от 72 сонди плюс електричество, като компанията ще купува сила, добивана от възобновими източници.

" В града не се оферират висококачествени офис пространства. Ако някой желае да развива бизнес с висока добавена стойност, мъчно може да го направи без съществуването на сходен план ", уточни Милен Георгиев при представянето на плана. Самият той осъзнава преди време, че не може да наеме още хора и да развива IT компанията си с наличните офиси в Търново. Така се стига и до концепцията за изглаждането на бизнес центъра.

Винаги дружно

" Защо сме дружно и за какво сме толкоз положителни? Отговорите на двата въпроса имат друг произход. Ние сме другари доста преди да се случат промени в България. Събрахме се през 82-ра година в Математическата гимназия, седяхме на прилежащи чинове, другарството ни датира доста преди 1995 година, когато започнахме този бизнес ", разяснява Веселин Георгиев, брат на Милен.

" Защо сме положителни - тъй като всички ние се интересуваме от същността на нещата, а не от тяхната форма. Това, което вършим, го вършим от сърце, вършим го с желанието да стане по най-хубавия метод, да го обновяваме, да го развиваме. Така действаме и резултатите са тези, които се виждат ", споделя още той.

По мотив инвестицията в бизнес центъра Георгиев показва, че тя " не е инцидентна, не е плод на това, че някой желае да прави пари от него ". " Акцентът е да се основат благоприятни условия за други компании да се развиват. Това е приносът на " Екстрапак " за бъдещето на България, за бъдещето на Велико Търново ", споделя Георгиев.

Според Николай Колев триумфът на " Екстрапак " и неговите съдружници се дължи на обстоятелството, че " не си задаваме въпроса по какъв начин го вършим ". " Когато пред нас има ново предизвикателство, нови проблеми, в никакъв случай не сме се питали: ох, в този момент по какъв начин ще се оправим. Може би ключът е, че през цялото време започнахме дружно и целият развой ни е прочут от първия ден. Не сме имали нито спорове, нито раздели ", споделя Колев. И прибавя: " И няма да спрем да се развиваме. "

Макар че трима от петимата съдружници живеят в Търново и наблюдават от близко процесите в компанията, тя на процедура се самоуправлява, твърди Милен Георгиев. " Ние съвсем не участваме в оперативното ръководство. Аз най-вече се занимавам с вложенията и софтуера. Ходя и на изложби, откъдето ми идват концепциите, какво ново да вършим. Николай се занимава с хората и инфраструктурата, Веско има напълно дребни отговорности (предимно с хората от администрацията), Недко - първични материали и материали, Ивайло не взе участие в никакви оперативни действия ", споделя Милен.

Проект : Производствени вложения в огромни предприятия, свързани с нисковъглеродната стопанска система

Цел : Повишаване на енергийната успеваемост в предприятието

Обща стойност на плана : 4.94 млн. лева

Европейско финансиране : 2.47 млн. лева

Източник : Оперативна стратегия " Иновации и конкурентноспособност "

Начало на плана : 15 декември 2017г.
Край на плана : 10 юни 2019г.

На 14 ноември във Велико Търново ще се организира Среща на бизнеса във Велико Търново и района. Дискусията е част от план на " Икономедиа " за информиране в региона на политиката на доближаване на Европейски Съюз (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е да опише за плановете, триумфите, провокациите и опциите за развиване в региона, както и да сътвори предпоставки за ефикасен разговор сред дейните компании в района и локалната власт. Повече информация за лекторите, тематиките и мястото на осъществяване може да намерите на страницата на събитието - тук.

Специалното издание " Капитал Градове: Велико Търново " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук. Изданието е по план на " Икономедиа " за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР