Компанията за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск се стреми

...
Компанията за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск се стреми
Коментари Харесай

AI стартъпът на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард долара

Компанията за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард $, оповестява The Wall Street Journal, като се базира на документ до Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC).

Мъск започва xAI през юли, като компанията съобщи, че нейната задача е " да развие груповото ни схващане за Вселената ". Основателят на Tesla прекара месеци в набиране на откриватели с концепцията, че новото му начинание ще се трансформира в противник на OpenAI, чийто ChatGPT провокира голямо неспокойствие в софтуерния свят.

Според документите, подадена в Комисията по скъпите бумаги и тържищата, xAI към този момент е набрала близо 135 млн. $ от четирима вложители. 

По-рано тази година Мъск си обезпечи хиляди мощни графични процесори от Nvidia, нужни за построяването на огромен езиков модел.

Мъск е измежду съоснователите на OpenAI, само че напусна компанията след спор по отношение на контрола и насоката на активността ѝ. Оттогава той подлага на критика платформата като я назова " Woke mind virus ". Това, което има поради в напдката, е че членовете на компанията подкопават обективността и разнообразието в полемиките.

Миналия месец xAI пусна първия си артикул - Grok. Компанията заяви, че чатботът ще " дава отговор на пикантни въпроси, които се отхвърлят от множеството други системи с изкуствен интелект ", и предизвести: " Моля, не го използвайте, в случай че ненавиждате хумора! "

xAI също сподели, че Grok има достъп до познания за света в действително време посредством X - платформата за обществени медии, известна преди като Twitter, която Мъск закупи преди повече от година. На своя уеб страница компанията декларира, че е обособена от X, само че възнамерява да работи в тясно съдействие с нея, Tesla и други компании.

В обява през ноември Мъск съобщи, че вложителите в X ще имат 25% от xAI. Неотдавна той също показа, че достъпът до Grok последователно се популяризира измежду хората, закупили абонамент Premium+ посредством платформата X, който стартира от 16 $ месечно.

Въпреки че Мъск от дълго време се пробва да въздейства върху развиването на изкуствения разсъдък, той също по този начин е изразявал угриженост по отношение на евентуалните опасности за сигурността и е призовавал за държавно контролиране.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР