Компанията Wayve, основана от двама специалисти по изкуствен интелект от

...
Компанията Wayve, основана от двама специалисти по изкуствен интелект от
Коментари Харесай

Wayve показа ИИ, който само за 20 минути се научава да шофира

Компанията Wayve, учредена от двама експерти по изкуствен интелект от Кеймбриджкия университет, демонстрираха видео, в което учат автопилота на двуместния автомобил Renault Twizy Renault Twizy да кара. Новият ИИ единствено за 20 минути от нулата се научава да ръководи колата.
Още през месец май двамата специалисти обявиха, че имат намерение да развиват безпилотния превоз посредством ексцентрични способи. Те смятат, че прекомерно многото камери и датчици лимитират опциите на изкуствения разсъдък. Необходим е нов тип машинно образование.

Според експертите, „отсъстващият детайл в схемата е интелигентният логаритъм, а не големят брой датчици, правила и карти„.

Wayve подхожда по напълно нов метод. На автомобила Renault Twizy е сложена единствено една камера, а ИИ има опция да върти кормилото, да натиска педалите на газта и спирачките.

Системата употребява графичен процесор, анализиращ данните от камерата в действително време. Използва се учаща стратегия, основана на опит, оптимизация и преценка.



В началото лидерът седи зад кормилото и понякога дава ръководството на изкуствения разсъдък. Не се изяснява каква е задачата, а автопилотът опитва. Когато автомобилът излиза от пътя, процесът стопира и се демонстрира верния метод. След 20 минути и към 20 опита, автопилотът се научава да ръководи автомобила в рамките на трасето.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР