Компанията ВДХ (новото име на Водстрой 98), чийто собственик е

...
Компанията ВДХ (новото име на Водстрой 98), чийто собственик е
Коментари Харесай

Изнудваният от Велико Желев е бивш директор Строителство във Водстрой

Компанията " ВДХ " (новото име на " Водстрой 98 " ), чийто притежател е задържаният Велико Желев, разгласява позиция, в която хвърля обвинявания против мъжа, подал сигнала против строителния предприемач.

От писмото излиза наяве, че оплакалият се човек е заемал висока мениджърска служба във " ВДХ " - шеф " Строителство " до февруари 2023 година

Според медийни изявления, индиректно доказани и от прокуратурата, жалбоподателят е Благой Андонов. Името му се открива в обществени документи по публични поръчки в качеството му на акредитиран представител на " Водстрой 98 " още от 2017 година

В началото на февруари т.г. съгласно " ВДХ " е " реализирано съгласие сред страните напускането на служителя да стане по взаимно единодушие ".

По неразбираема причина - най-малко не е обяснена в позицията на строителната компания - е направена следваща вътрешнофирмена инспекция, при която " са открити длъжностни нарушавания, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя ".

Какви са те - още веднъж не е посочено.

" От служителя са поискани писмени пояснения, които той е дал на 24 февруари 2023 година На база откритите нарушавания, управлението на сдружението е взело решение да бъде изменена заповедта за преустановяване на трудовото правно отношение, от такава по взаимно единодушие, на дисциплинарно уволняване ", се споделя в писмото на " ВДХ ".

Според прокуратурата обаче - на 24 февруари Андонов е бил подложен на напън да подписва документи с погрешно наличие, с цел да поеме дълг от 68 000 лева, и са му нанесени леки телесни повреди.

Според " ВДХ " - на 27 февруари (три дни по-късно) управлението на компанията е внесло сигнал в Софийската градска прокуратура за " откритите нарушавания " и е показана подготвеност за подпомагане в вероятно следствие.

В писмото им не се загатва нито дума за срещата на Велико Желев с Андонов и нанесените " леки телесни повреди " като опасност да подпише документ за заем в размер на 68 000 лева - повода, заради която прокуратурата повдигна упрекнати против Желев за изнудване и го задържа за 72 часа.

От " ВДХ " споделят единствено, че са " извънредно сюрпризирани от внушенията в медиите за обвинявания, свързани с насила, побой, документи с погрешно наличие и изнудване - понятия, които изрично опонират на нашите правила на държание и морал ".

" ВДХ " или " Водстрой 98 " стана част от групата на " Хидрострой " на Велико Желев през 2016 година, като до преди този момент беше свързвана с кръга от бизнес ползи на Делян Пеевски (санкциониран от Съединени американски щати по закона " Магнитски " и от Англия поради корупция).

Няколко месеца преди договорката, през февруари 2016 година " Водстрой " беше част от консорциум с " Джи Пи Груп ", който завоюва противоречива социална поръчка за близо 1 милиарда лева за лот 1 и 2 на Автомагистрала " Хемус ". Тогава Бойко Борисов се видя заставен да разпореди прекратяването на търга поради " витаещите подозрения " за връзките сред двете сдружения с Делян Пеевски и Валентин Златев.

През юни 2016 година Комисия за защита на конкуренцията утвърди за към месец договорката за придобиването на " Водстрой " от " Хидрострой " на Велико Желев, а публичните поръчки за огромни инфраструктурни планове си продължиха гладко.

" ВДХ " прави ремонта на Централна гара в София, площада пред НДК, проектирането и строителството въз основата на БФС до резиденция " Бояна " и др.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР