Компанията тества подобен обект край бреговете на Шотландия, като наблюдава

...
Компанията тества подобен обект край бреговете на Шотландия, като наблюдава
Коментари Харесай

Microsoft вижда перспектива в подводните дейта центрове

Компанията тества сходен обект край крайбрежията на Шотландия, като следи положението му в действително време и управлява параметри благодарение на уеб камери

Подводният център за данни на Microsoft има съществени преимущества във връзка с охлаждането

Уеб камери разрешават на Microsoft да следи в действително време подводн ия си цент ър за данни , конфигуриран през юни тази година на морското дъно край крайбрежията на един от Оркн ейските острови (Шотландия). Излъчването от две те камери е налично на уеб страницата на изследователското поделение Microsoft Research.

Преди три години Microsoft тества сполучливо първия си първообраз на подводен център за данни. Сравнително дребен цилиндър с един сървърен долап беше спуснат на дъното на океана край крайбрежията на Калифорния, където работи в продължение на повече от 100 дни. След разбор на резултатите от тестванията, планът за основаване на пълностоен подводен дейта център, употребяващ морска вода за изстудяване на сървърите, беше приет от компанията като перспективен.

Монтираният на дълбочина 35,5 метра център за данни край крайбрежията на Шотландия има размери колкото общоприет 40-футов ISO резервоар, употребен за транспорт на артикули. Вътре в него са ситуирани  12 сървърни шкафа, в които са конфигурирани общо 864 сървъра. Всяка стойка е обвързвана с тръба, през която минава морска вода.
още по тематиката
Захранването с електрическа енергия на сървърите и достъпът до интернет са обезпечени благодарение на кабел, прокаран от брега. В същото време Microsoft акцентира, че употребява сила от възобновими източници за зареждане на подводния дейта център.

За да оценят опцията за създаване на сходни центрове за данни и на други места, експертите на Microsoft ще следят в продължение на една година работата на сървъра и ще управляват температурата и влажността на въздуха вътре в обекта. Според разработчиците, прототипът е предопределен за пет години работа и не изисква междинно обслужване.

При работата си, центровете за данни отделят огромно количество топлота. За да понижат разноските за изстудяване на оборудването, фирмите, които оперират сходни обекти, се стремят да ги разполагат в страни с по-студен климат. А когато се добави и изстудяване от морската вода, системата става още по-ефективна.

В допълнение, Microsoft регистрира обстоятелството, че над половината от популацията на Земята живее в крайбрежната линия от 200 км. Когато центровете за данни са ситуирани покрай крайморските градове, то данните от тях ще се предават на неголямо разстояние, вследствие на което ще се увеличи скоростта на достъпа до уеб наличие. Всичко това изяснява интереса на компанията към подводните центрове за данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР