Компанията "Телетол" АД, която е собственост на кипърска офшорка и

...
Компанията "Телетол" АД, която е собственост на кипърска офшорка и
Коментари Харесай

Певицата ЛиЛана и кипърска офшорка ще събират тол таксите


Компанията "Телетол " АД, която е благосъстоятелност на кипърска офшорка и на стартъп, в който съсобственик е певицата ЛиЛана, стана втория народен снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси , написа Медиапул.

Досега единственият снабдител на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи " ЕАД.

Договорът сред Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) и особено записаното през февруари тази година акционерно сдружение "Телетол " е подписан на 14 май.

Новината пристигна в деня, в който транспортният отрасъл се оплака от неналичието на информация по какъв начин ще работи тол системата за колите над 3.5 тона, която влиза в действие от 16 август. От през днешния ден пък стартират тестванията на тол системата посредством симулации.

В 10-дневен период от сключване на контракта, "Телетол " би трябвало да потвърди оперативна съгласуемост с Електронната система за събиране на пътни такси, с цел да стартира активност по даването на услугите, е посочено в известието. Едва след определяне на съгласуемост договорът с националния снабдител на услуги влиза в действие.

Ако в инструкции период не се откри подготвеност за показване на услугите, то срокът се удължава досега на фактическото доказване, че е реализирана оперативна съгласуемост, показват от Националното тол ръководство.

От пътната организация и тол ръководството не споделят каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи оптималната комисионна е 7%. Толкова да вземем за пример прибира "Интелигентни Трафик Системи ", прецизират от "Медиапул ".

Плановете на държавното управление са от платеното прекосяване по пътищата да влизат над 1 милиарда лева годишно.

"Телетол " АД е основано на 22 февруари 2019 година с капитал от 50 000 лева Предметът му на активност е разработка, внедряване и ръководство на софтуерни артикули, осведомителни технологии и цифрови инструменти; създаване, внедряване и ръководство на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и механически решения за цялостната инфраструктура и така нататък

Акционери в сдружението са "Нованор " (70%) и "Инфосистемс интернешънъл " ЕАД (30%).

Мажоритарният притежател - "Нованор " - е стартъп компания, която поражда благодарение на фонда "Илевън ". Софтуерната компания развива и показва на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, по този начин и за държавния и общински бранш.

Собственици на компанията са Лиляна Деянова, по-известна с креативния си псевдоним ЛиЛана, и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с създаването на мобилното приложение LIMA на пътната организация , което дава настояща информация за пътната конюнктура в страната. Имат и създадено приложение CIVI, посредством което оказват напън върху общините да си правят работата. Реализирали са и пътни планове в американския щат Мичиган, в който още веднъж посредством мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други планове в Съединени американски щати.

Лиляна Деянова е ръководител на съвета на шефовете на "Телетол " АД, а Мартин Димитров съставлява сдружението, съгласно Търговския указател.

По-интересен е миноритарния акционер в "Телетол " – "Инфосистемс интернешънъл " ЕАД. Не е ясно кой стои зад това сдружение.

"Инфосистемс интернешънъл " е благосъстоятелност на "Информикс груп ", зад която пък стои кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс ". Тя е притежател на няколко компании в България, които постоянно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, до неотдавна бяха в консорциум обвързван с ремонта на пътища в София, в различен за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS. Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от ръководещата партия ГЕРБ, написа Медиапул.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР