Компанията спря работа преди 20 дни заради неизпълнени доставки от

...
Компанията спря работа преди 20 дни заради неизпълнени доставки от
Коментари Харесай

"Свилоза" частично възстановява производството

Компанията спря работа преди 20 дни поради неизпълнени доставки от Северозападното държавно дружество

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
" Свилоза " спря работа поради недоставена дървесина от Северозападното дружество

Производителят на целулоза има да получава 50 хиляди тона суровина за 2016 и 2017 година от държавната компания
22 дек 2017
По-високите цени на целулозата усъвършенстваха резултатите на " Свилоза "

Основното дъщерно сдружение - " Свилоцел ", е нараснало и производството
21 ное 2017 Производителят на целулоза " Свилоцел ", който е главното дружество на общественото сдружение " Свилоза ", стартира последователно да възобновява работа, откакто преди 20 дни спря поради липса на суровина. Проблемът се дължеше на неосигурени количества дървесина от Северозападното държавно дружество, което е главният снабдител на завода в Свищов. Заради идното захлаждане и заплахата от загуби и вреди компанията стартира поетапно да пуска оборудванията, оповестиха от " Свилоза " в съобщение до борсата. За цялостното възобновяване на работата на машините е належащо софтуерно време от към една седмица.

Нова суровина

Компанията е получила нови количества суровина, с които може да възобнови производството. " За времето, до момента в който бяхме спрели, фирмите, с които работим, ни доставиха дървесина ", изясни мажоритарният притежател на " Свилоза " Красимир Дачев за " Капитал ", само че добави, че " от Северозападното дружество не са доста дейни ". Държавната компания към момента не е изпълнила до дъно контрактуваните доставки за 2016 година, а доставките за 2017 година към момента не са почнали.

Основният проблем, който попречва ритмичното месечно осъществяване на подписаните контракти, е неналичието на задоволителен потенциал на дърводобивните компании във връзка с работната ръка и профилирана техника за сеч и транспортиране на дървесината, разясниха от министерството на земеделието. " Затрудненията са осезаеми в цялата страна, само че най-потърпевши са точно районите на страната с бързо намаляващо население, като Северозападна България е най-уязвимият от тази позиция ", споделиха оттова.

Намален потенциал

Решението на " Свилоза " да възобнови производството е поради прогнозата за минусови температури. " Продължителното прекъсване на работа през зимата води до спомагателни разноски за отопление и поддръжка на неработещи уреди ", споделиха от компанията. Дачев обаче посочи, че заводът работи с понижен потенциал и в случай че доставките паднат, предприятието може още веднъж да спре. " Така работим от месец май предходната година, тъй като имахме сигнали, че дървесината не доближава ", добави той.

Ръководството на сдружението е подхванало дейности по оценка на загубите от насилственото прекъсване на производството. Информирани са и всички държавни институции за сериозната обстановка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР