Компанията SpaceX на предприемачa Илон Мъск за пръв път проведе

...
Компанията SpaceX на предприемачa Илон Мъск за пръв път проведе
Коментари Харесай

Хюстън, нямаме проблем!

Компанията SpaceX на предприемачa Илон Мъск за пръв път организира пилотирана задача, която целеше извеждането на двамата астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли до Международната галактическа станция (МКС). Мисията се организира благодарение на капсулата Crew Dragon, която беше изстреляна от площадка 39А на Космическия център „ Кенеди “ във Флорида. Тя беше изведена в космоса посредством ракетата Falcon 9 на 30 май.

Полетът
Полетът е част от акцията на NASA за ангажиране на частна компания по отношение на осъществяване на полети от и към МКС. Идеята на Мъск е да трансформира капсулата Crew Dragon в самобитно галактическо „ такси “ за полетите на Американската галактическа организация NASA до МКС.

Crew Dragon е пилотираната версия на по-опростения Cargo Dragon, който доставя МКС с хранителни запаси още от 2012 година Максималният екипаж, който Crew Dragon е кадърен да транспортира на борда си, е четирима астронавти.
И капсулата, и ракетата са за многократна приложимост, което мощно ще понижи разноските на NASA за изпращане на екипаж и товар до МКС. SpaceX към този момент даже са употребявали повече от един път товарни транспортни средства от типа Cargo Dragon за снабдяване на товар до МКС. Crew Dragon и Cargo Dragon са доста сходни – главната разлика сред тях е обвързвана със сигурността на екипажа. Crew Dragon разполага със система за спешно прекъсване, проектирана да отделя капсулата от ракетата при положение на повреда. SpaceX показва тази система в сполучлив тест по-рано през годината.



ЕкипажътЕкипажът на първия полет на Crew Dragon се състои от ветераните астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли. Бенкен влезе в ролята на пълководец на взаимните интервенции на задачата, до момента в който Хърли се изяви като пълководец на галактическия транспортен съд Crew Dragon. И двамата астронавти са летели в космоса няколко пъти до момента.

Робърт Бенкен е на 49-годишна възраст и е летял на борда на две галактически совалки до МКС, като се причислява към екипа на NASA през юли 2000 година Освен това той става Главен астронавт на NASA сред 2012 година и 2015 година Бенкен лети в задачата STS-123, с цел да достави японската лаборатория Kibo до станцията през 2008 година По-късно взе участие и в  задачата STS-130 на борда на совалката Endeavor на NASA, с цел да достави и модула Tranquility. Бенкен има зад тила си шест галактически „ разходки “ и общо 29 дни, прекарани в космоса.
Дъг Хърли е пенсиониран полковник от Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати, като се причислява към NASA също през 2000 година Хърли също е летял в две галактически задачи - задачата STS-127 на совалката Endeavor през 2009 година и задачата STS-135 на совалката Atlantis през 2011 година И двете са за снабдяване на хранителни запаси и екипировка до МКС. Вторият полет на Хърли е последната задача на NASA в програмата за галактически совалки.
В персонален проект, любопитен факт е, че и Бенкен, и Хърли са женени за астронавтки от NASA.


Достигане до МКС12 минути след изстрелването галактическата сонда влиза в първичната си орбита. В този миг първото звено на ракетата Falcon 9 се отделя, защото му следва завръщане на Земята за бъдеща приложимост. От този миг Crew Dragon стартира да „ гони “ станцията по орбитата й към Земята, като гладко се издига до височината й - 400 километра над повърхността на Земята.

Полетът на Crew Dragon трае 19 часа до достигането и скачането на совалката с МКС. Въпреки че капсулата е способна на автоматизирано скачане със станцията, Дъг Хърли поема надзор по време на това галактическо свиждане за тестване на летателните системи.
Все още не е ясно по кое време Crew Dragon ще се завърне на Земята. Знаем обаче, че задачата ще трае сред един и четири месеца. Продължителността ще зависи от една страна от „ държанието “ на капсулата, до момента в който астронавтите са на борда на МКС. Ако не зародят проблеми и всички върви по проект, няма да има никакви инженерни терзания.
От друга страна, продължителността зависи от последващата задача, наречена Crew-1 Dragon, която ще бъде първата операционна задача на SpaceX към МКС. Космическата совалка Crew-1 Dragon се строи сега, като се чака по-късно през тази година на борда й да бъдат изстреляни четирима астронавти към МКС.
Космически туризъм
SpaceX ще бъде една от двете частни компании, които ще транспортират хора до МКС (другата e Boeing). По договорката за галактически туризъм SpaceX има съглашение с американската компания Space Adventures за изпращане на четирима пасажери на борда на Crew Dragon още в края на 2021 година Тази задача ще продължи пет дни, а цената на този полет не е обявена към момента.

Запис от скачането на Crew Dragon към Международната галактическа станция можете да гледате тук.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР