Компанията SpaceX е обвинена в незаконно уволнение на осем служители,

...
Компанията SpaceX е обвинена в незаконно уволнение на осем служители,
Коментари Харесай

Обвинения срещу „SpaceX“ в незаконно уволнение на служители, критикуващи Мъск

Компанията SpaceX е упрекната в нелегално уволняване на осем чиновници, които са били сериозни към основния изпълнителен шеф Илон Мъск, съобщи Би Би Си.

В тъжба на американска организация по труда се споделя, че чиновниците са изпратили отворено писмо до ръководителите на компанията през 2022 година, в което в детайли разказват опасенията на работното място.

Жалбата от районен чиновник в Националния съвет по трудови връзки (NLRB) упреква SpaceX в нарушение на правата на служащите според федералния трудов закон, който разрешава на сътрудниците взаимно да се застъпват за по-добри условия на труд.

В жалбата се споделя още, че участниците в отвореното писмо са били разпитани, преди да бъдат освободени от работното си място.

Съобщава се, че юристите на един от някогашните чиновници, Дебора Лоурънс, са обвинили SpaceX в " токсична просвета ", където тормозът се толерира.

В изказване, забелязано от Ройтерс, Лорънс споделя: „ Написахме отвореното писмо до управлението не от завист, а тъй като ни беше грижа за задачата ни и хората към нас “.

Главният юрист на NLRB работи като прокурор и завежда делата пред петчленния съвет, назначен от президента на организацията.

Ако SpaceX не се споразумее, делото ще бъде прегледано от административен арбитър, чието решение може да бъде обжалвано пред борда и по-късно пред федерален апелативен съд. Изслушването е планувано за 5 март.

Ако NLRB откри, че уволненията са нарушили трудовото законодателство, тя може да подреди служащите да бъдат върнатина работа и да им бъдат върнати заплатите.

Компаниите на Илон Мъск са били упреквани в нарушение на правата на чиновниците и преди.

През октомври NLRB упрекна X, прочут преди като Twitter, в нелегално уволняване на чиновник поради туитове, оспорващи политиката на компанията за връщане в офиса. X отхвърли да е направил нарушаване.

Производителят на електрически коли Tesla също се сблъска с няколко тъжби от NLRB, които включват изказвания за расова дискриминация в неговите заводи. Tesla съобщи, че не толерира дискриминация.

През август Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съди SpaceX, потвърждавайки, че дискриминира бежанците и търсещите леговище при наемането на работа.

По това време Мъск разгласява в X: „ Законът на Съединени американски щати изисква най-малко зелена карта за наемане в SpaceX, защото ракетите се смятат за напреднала оръжейна технология “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР